El futur dels Mac es troba en ARM?

Compartir

Fonts properes a la companyia que han preferit restar en l’anonimat, han relatat els plans a Bloomberg.

Un xip Apple A5

Un xip Apple A5

La publicació nord-americana dedicada al món econòmic, Bloomberg, fa públics els possibles plans d’Apple per migrar en un futur a llarg termini tota la seva gamma d’ordinadors a xips ARM de producció pròpia, models evolucionats dels microprocessadors que avui equipen l’iPhone o l’iPad.

El conegut rotatiu nord-americà basa la seva informació en filtracions procedents des de l’interior de la mateixa Apple, els protagonistes de la qual han preferit romandre en l’anonimat. Tanmateix, el reduït cercle d’executius de la companyia de Cupertino que pot conèixer la informació en cas que aquesta sigui certa, pot posar en dubte la informació mateixa (per ser massa fàcilment identificable la font).

D’aquesta manera, l’empresa passaria a dependre només d’ella mateixa en el plànol tecnològic, ja que encara que la fabricació efectiva dels seus microprocessadors i dispositius la realitzin altres companyies contractades per a això (com Foxconn), els dissenys són íntegrament d’Apple.

Tampoc seria el primer canvi d’arquitectura de maquinari al qual s’enfrontaria Apple. Els primers Mac funcionaven amb un xip Motorola 68000 i successors, línia que la companyia va mantenir fins al 1994, any en el qual va fer el salt cap a la plataforma PowerPC.

A seu torn, aquesta darrera es va mantenir en ús fins al 2006, any en el qual un nou canvi va dur Apple a emprar processadors Intel x86 de 64 bits, arquitectura i proveïdor encara vigents avui en dia.

Un nou salt d’arquitectura no seria traumàtic per a una Apple ja acostumada a ells i que ha solucionat força bé la papereta en anteriors situacions gràcies a una capa de programari que ha permès l’execució d’aplicacions de l’anterior plataforma en la nova, la qual cosa ha portat a una transició suau fins que s’ha deixat d’oferir suport als antics processadors.

De moment, les revelacions de Bloomberg queden aquí, com unes filtracions de les quals se’n fa ressò la premsa. De quina finestra podríem estar parlant? anys.

Tot i que els paradigmes de la informàtica d’escriptori i mòbil s’han acostat molt al llarg dels darrers anys, encara segueix havent-hi una diferència entre les potències que un i altre món ofereixen. I tot i que els xips ARM (fills de la mobilitat) s’acosten cada dia més als seus homòlegs de sobretaula, el seu rendiment encara no és el mateix.

Probablement, quan veiem un MacBook (o el model que el succeeixi) equipat amb un micro ARM, aquesta CPU comptarà amb uns 16 nuclis sinó més, serà més lleuger que un actual tablet i no comptarà amb ports de cap mena ja que la connectivitat sense fils serà omnipresent.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: