El futur segons Intel: sistemes sencers en un sol xip

Compartir

MaquinariL’Intel Developer Forum ha estat el marc triat per la multinacional nord-americana per presentar la futura generació de xips Atom, en un moment en què aquesta plataforma celebra, precisament, el seu primer aniversari.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Moorestown és el nom en clau de l’evolució de la plataforma Atom, i de la qual el fabricant californià de microxips ja n’ha començat a desvetllar detalls de concepció i tècnics. El darrer d’aquests avanços s’ha produït a l’Intel Developer Forum celebrat a Beijing (Xina), i l’encarregat ha estat Anand Chandrasekher, vicepresident sènior i mànager general del grup d’ultramobilitat de la companyia, franquejat per dos pesos pesats com són Craig Barrett i Pat Gelsinger.

La futura plataforma hauria d’estar enllestida per a la seva comercialització en el 2010, i constituiria el que es coneix com a SOC (System on a Chip); actualment, els sistemes informàtics (ordinadors de sobretaula, portàtils, netbooks, MID’s) consisteixen en una sèrie de components diferenciats i situats en llocs més o menys allunyats dins l’estructura de la placa base. La idea d’Intel és facilitar la disminució de la grandària dels aparells mitjançant la integració de funcionalitats en una sola pastilla, de la mateixa manera en què es construeixen els microxips per a telèfons mòbils i PDA’s. Chandrasekher va realitzar en el Forum de desenvolupadors d’Intel la primera demostració pràctica d’aquesta nova plataforma.

Construït sobre l’arquitectura de 45 nanòmetres que ja s’empra en els actuals Atom, un xip Moorestown contindrà el nucli del processador (CPU), GPU (xip per al càlcul de gràfics), controlador de vídeo, i un hub d’entrada i sortida de dades (E/S)

L’optimització dels recursos energètics per allargar la durada de la bateria també és un altre dels objectius de la nova plataforma. I és que amb durades que oscil·len entre les 3 i les 8 hores teòriques per càrrega però que realment podem comptabilitzar entre les 2 i les 6 hores a la pràctica, les bateries han progressat molt però encara no satisfan les expectatives dels usuaris. Els dispositius equipats amb un xip Moorestown només consumiran una desena part de l’energia que consumeixen els actuals Atom quan es troben en estat de stand-by.

L’especialització i segmentació dels xips segons el tipus de dispositiu al què hagin de ser muntats (MID, netbook, set-top box,…) també serà una de les característiques de Moorestown, malgrat que no serà necessari esperar fins al seu llançament per veure-ho: aprofitant l’avinentesa, Intel ha presentat els nous Atom Z550 i Z515. El primer ofereix una velocitat de 2 GHz., mentre que el segon es dirigeix als aparells més petits del segment MID..

Aquesta nova arquitectura vindrà acompanyada d’una nova versió de la distribució de GNU/Linux Moblin, promoguda per Intel per als dispositius mòbils tipus MID i netbook basats en els seus microxips. En aquesta nova versió se’n potenciarà l’apartat multimèdia i les capacitats de veu.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)