El govern espanyol aprova sense canvis la “Llei Sinde” enfrontant-se a una protesta popular

Compartir

CibersocietatDiversos llocs coordinen accions de protesta per una llei que, adverteixen, presenta mesures arbitràries per a tancar pàgines web seguint els interessos de la indústria i les entitats gestores dels drets de propietat intel·lectual (llegeixi’s SGAE).

Redacció – En divendres i que en algunes localitats era festiu, així va aprovar el Consell de Ministres del Govern Espanyol el projecte de Llei d’Economia Sostenible, coneguda popularment com a “Llei Sinde” per la ministra que l’ha impulsat. Sembla que l’executiu socialista reconeix el maldecap que suposa aquesta legislació degut a l’oposició suscitada en l’àmbit internauta estatal, i només li hauria faltat aprovar-la a altes hores de la matinada per afegir el tòpic “amb nocturnitat i traïdoria”.

L’aspecte més controvertit de la “Llei Sinde” és sense cap mena de dubte la potestat que aquesta atorga a una comissió dependent del Ministeri de Cultura per a “suspendre” l’accés a llocs web amb contingut que sigui considerat inapropiat. L’ésser inapropiat es refereix a material que vulneri els drets d’autor o enllaços a aquest.

En aquest darrer aspecte, el d’oferir enllaços a continguts, és on el projecte de llei és criticable, doncs existeix un buit legal al respecte pel que no es sap amb certesa si és il·legal no oferir el material però sí la forma d’accedir a ell, o bé és completament legal indicar a algú la forma d’accedir a un contingut protegit per drets de propietat intel·lectual però no oferir el material en si mateix. Algunes sentències judicials prèvies indiquen que entra dins de la llei oferir enllaços que apuntin a pel·lícules o música, encara que siguin materials protegits per drets de propietat intel·lectual.

En aquestes sentències es basen, precisament, els llocs web que ofereixen aquesta mena de continguts per a què els internautes els descarreguin als seus ordinadors. L’única cosa que ofereixen són els enllaços, no les pel·lícules o cançons en si.

Fins ara, organitzacions com la SGAE i altres entitats de gestió dels drets d’autor no havien pogut acabar amb la pràctica de crear llocs a base d’enllaços a pel·lícules en sistemes descentralitzats com BitTorrent, com és el cas de CineTube.es . Si s’aprova l’avantprojecte de llei, això significaria que una comissió dependent del Ministeri de Cultura podria “suspendre” l’accés a aquests llocs com a mesura preventiva paral·lela a la denúncia davant dels jutjats.

En la legislació vigent, el tancament d’un lloc web ha de respondre a una resolució judicial, un procés que entre les organitzacions de gestió dels drets d’autor es jutja lent i poc efectiu, ja que durant el temps que duren les gestions judicials fins a decidir el tancament, els administradors tenen temps de migrar la seva activitat a altres pàgines i de continuar-la desenvolupant, amb el que la resolució és poc efectiva.

Amb la comissió encarregada de “suspendre” l’accés a un lloc web, es pretén agilitzar les gestions, impedint que aquest pugui ser consultat per tal de prevenir pèrdues més grans als posseïdors dels drets d’autor i copyright. Malgrat tot, no queda clar què és el que vol dir exactament el terme “suspendre”, el que per als defensors dels ciberdrets equival a tots els efectes a clausurar.

Una llei polèmica que s’emmarca en els esforços que diversos estats estan duent a terme per a controlar els continguts a la Xarxa de xarxes, com són els casos de França (la polèmica llei HADOPI) i la Xina (enfrontament amb Google que ha acabat amb l’abandonament per part d’aquesta darrera de la política de censura voluntària).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina