El lloc espanyol de rutes per a excursions Wikiloc entra a Google Earth

Compartir

Google Earth, una de les aplicacions més populars de Google, que cartografia l’escorça terrestre a ulls de satèl·lit, inclourà a partir d’ara les 30.000 excursions i escaig en 12 idiomes del lloc Wikiloc, creat pel català Jordi Ramot. És el segon projecte espanyol que s’inclou al Google Earth. El primer fou Panoramio, l’any passat, que pocs mesos després va comprar l’empresa nord-americana.


Mercè Molist – Wikiloc va néixer l’abril del 2006 com un hobby de Jordi Ramot, un enginyer informàtic de Sant Feliu de Guíxols (Girona) de 35 anys. De seguida va cridar l’atenció dels internautes i pocs mesos després guanyava el concurs de "mash-ups" de Google Maps a Espanya. Ramot va seguir treballant en el projecte i avui afirma no poder estar més satisfet: "L’acord amb Google Earth és un somni fet realitat".

Wikiloc és un repositori de rutes d’excursions aportades pels internautes. Les graven en els seus GPS i les pugen al lloc, on qualsevol persona les pot veure. Hi ha més de 30.000 excursions de tota mena, senderisme, alpinisme, canoa, bicicleta, juntament amb fotos i vídeos dels paisatges. Cada dia s’hi afegeixen un centenar més, gràcies a la seva comunitat de 25.000 persones registrades.

Hi ha des d’excursions clàssiques, com la Ruta del Cares o els pics de la Patagònia, fins a passejades poc conegudes per Islàndia, Japó, els volcans de Hawaii o lliscar en trineu pels boscos nòrdics. "Un dels nostres usuaris, Neil, està ara caminant des de Portugal a Turquia seguint la costa, en total seran 12.000 km a peu, i usa Wikiloc per anar mostrant les etapes", explica.

L’acord amb Google no és de compra. Ramot seguirà treballant "com un boig" durant el seu temps lliure però, encara que no li hagi tocat la grossa, afirma: "És una combinació guanyadora perquè Google Earth té milions d’usuaris que poden veure les nostres excursions i animar-se a compartir les seves, de manera que si ara el nombre de rutes al Wikiloc no para d’augmentar, imagina’t-ho més endavant".

L’interès de Google Earth pel lloc s’ha degut, segons Ramot, a la gran quantitat de rutes que allotja i la seva utilitat, ja que a en haver estat creades amb GPS es poden descarregar i repetir: "Moltes són per a llocs inèdits on hi ha poca referència en la cartografia digital de base". Un altre punt a favor seu són les fotos i vídeos que il·lustren les rutes: més de 36.000, "algunes de llocs remots impressionants", explica.

Wikiloc formarà part dels productes de valor afegit o "capes d’informació", com els hi diu el jove, de la secció "Gallery" de Google Earth, on també hi ha volcans, contingut del "National Geographic", vídeos de Youtube o el projecte espanyol Panoramio, venut l’any passat a Google.

Aquest acord significa per a Wikiloc "un important reconeixement i projecció internacional com a lloc de referència de rutes GPS, a més d’un major trànsit i visibilitat", explica el jove. També un esperó per a la seva comunitat: "Milions d’usuaris podran accedir a les nostres rutes, amb l’al·licient que es veuran en tres dimensions, de manera que les muntanyes cobraran un realisme impressionant".

A nivell més personal, explica: "És una gran motivació que un projecte que va començar en un garatge hagi arribat a ser d’interès per a una empresa de primer nivell com Google". Ramot ha estat sempre vinculat professionalment a la geolocalització, en projectes públics i privats. En el 2003 va treballar al Canadà, en una companyia líder del sector, i avui està a IOGEO, una empresa de Girona dedicada a la interoperabilitat geoespacial.

Enamorat de les activitat a l’aire lliure, la inspiració de Wikiloc li va venir el 2006, quan acabava de néixer Google Maps: "Se’m va ocórrer dibuixar sobre un mapa unes rutes que havia gravat en el meu GPS i el resultat va ser espectacular". En els anys posteriors va millorar la idea: "Em vaig adonar que no només podia mostrar les meves rutes sinó permetre que altres compartissin les seves". Wikiloc està fet totalment amb programari lliure.

Wikiloc

GPS trails in Google Earth

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina