El Macintosh compleix 25 anys

Compartir

Apple MacConvertida en una icona de la cultura informàtica, la plataforma nascuda el 1984 té avui -i després d’evolucionar significativament durant aquests cinc lustres- més vigor que mai.


Redacció – El 24 de gener del 1984 veia la llum un ordinador destinat a canviar per sempre el panorama de la microinformàtica tant a nivell domèstic com al professional: el primer Apple Macintosh, més endavant conegut com a Mac. La companyia que el llançava era una encara molt desconeguda entre el gran públic anomenada Apple, fundada menys d’una dècada enrere per Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne en el dormitori del segon.

Després d’uns inicis força durs i d’una sèrie d’èxits durant la romàntica era dels ordinadors de 8 bits, el 1983 Apple va treure al mercat el Lisa, el primer ordinador amb sistema operatiu d’interfície gràfica, que si bé fou un èxit de crítica, en canvi va significar un fracàs comercial per a la companyia de la poma mossegada. Aquesta experiència va servir de base per a la producció del Mac, un ordinador dissenyat en paral·lel amb el Lisa i l’objectiu del qual era simplificar al màxim l’ús de la màquina per a l’usuari final.

El Mac presentava una altra qualitat que s’acabaria convertint en un segell de fàbrica per als ordinadors Apple: la integració. Tant monitor com CPU i unitat de disc estaven integrades en una única carcassa, l’únic que quedava "solt" eren el teclat i el ratolí. Per a la unitat de disc es va optar per una de tres polzades i mitja, una aposta arriscada en una època en la què la majoria dels microordinadors personals començaven a integrar discos de cinc polzades i quart.

Basat en una CPU Motorola 68000, els seus números a dia d’avui semblen ridículs, tot i que eren els normals per a l’època: velocitat de processador de 8 MHz. i 128 KB. de memòria RAM.

Un llançament espectacular

No hi ha cap mena de dubte que Apple ha depassat el camp de la informàtica i fins i tot de la tecnologia, per incorporar-se a la cultura popular de la nostra època. Per exemple, i per al llançament del Mac, es va realitzar un anunci televisiu que encara avui és objecte d’estudi per part dels publicistes.

L’espot, titulat 1984 en referència a la novel·la de George Orwell, ni tan sols mostrava el producte que anava a ser venut, i fou estrenat a la final de la Super-Bowl d’aquell any.

Aquell primer Mac fou només l’origen d’una reeixida saga de màquines que ara compleix vint-i-cinc anys amb més salut que mai després de superar el sotrac momentani que va suposar la marxa temporal de Steve Jobs de l’empresa que va ajudar a construir. A la seva tornada, Apple va entrar de ple en el camp de l’oci digital, dibuixant amb això una nova era i impulsant les vendes del Mac. El canvi de plataforma software a un nou sistema operatiu basat en Unix però que guardava tota l’essència de senzillesa i efectivitat del Mac OS original (Mac OS X) havia vingut precedit per un canvi de plataforma de la Motorola 68k a la PowerPC.

El darrer gran canvi que ha patit el món del Mac ha estat també de plataforma, passant de la PowerPC a l’Intel x86, el què l’acosta als PC’s convencionals de tota la vida que des d’Apple sembla que sempre hagin volgut defugir.

Una màquina que ha passat a la història però sense haver-se convertit en ella doncs encara segueix molt viva, i amb la qual ens espera encara una dilatada història més i moltíssimes sorpreses. Feliç aniversari, Mac.

Guillem Alsina