El malware cada cop s’assembla més a qualsevol altre negoci

Compartir

SeguretatL’open source arriba al malware com ja ho ha fet en qualsevol altre camp del desenvolupament de programari. Els creadors de troians o virus també posen a l’abast dels seus clients, autèntiques “hot-line” per aclarir els seus dubtes sobre el funcionament d’aquests programes.

Redacció – Al principi, quan Internet era una eina per a professionals a la qual només uns pocs usuaris finals estaven interessats en accedir-hi, la creació de virus i els hackers que accedien a ordinadors remotament, tenien una aura de romanticisme paralelitzable a la que tenen els pirates avui en dia. Quan la Xarxa va perdre la seva innocència i les màfies i els criminals es van interessar pel negoci del cibercrim, els virus es van tornar decididament perillosos i el negoci del malware es va convertir en un més de l’ampli catàleg d’especialitzacions del programari.

Rússia (i, en general, tots els països de l’antiga Unió Soviètica) i la República Popular Xina són els països que tenen el dubtós honor d’encapçalar la llista de “paradisos” del malware, ja que des d’allà es dirigeixen una part important dels ciberatacs i es creen tota mena de programes intrusos i espies per infectar els ordinadors dels usuaris finals.

Els clients d’aquests programes resideixen principalment a l’antic bloc occidental, sobretot als Estats Units. Per aconseguir captar el nombre més gran de “clients” possible, els creadors de malware posen totes les facilitats possibles, com ara un servei d’assistència tècnica via correu electrònic o telèfon (hotline).

Segons informa CNET News, la darrera tendència del mercat en què han començat a caure els creadors de malware, i que ja fa temps que funciona en altres segments de mercat, és el codi obert.

Obrir el codi d’un troià aporta principalment un avantatge, segons CNET News: poden ampliar-se les seves funcionalitats mitjançant la col·laboració de diferents agents externs. Així, tenim que algú especialitzat en programar aplicacions de streaming de vídeo, pot crear un plug-in per retransmetre el que està veient l’usuari en el seu escriptori, plug-in que podria aplicar-se a una instal·lació ja feta del troià.

Així, el model de negoci dels creadors de malware segueix la línia del programari lliure en altres camps: s’ofereix el codi font lliure i gratuïtament, i es venen serveis especialitzats de consultoria, servei tècnic, i els plug-ins per dotar de més funcionalitat al programa, així com servei de programació a mida per tal de personalitzar al màxim el funcionament del troià segons el què es vulgui fer.

No confondre amb les eines de hacking

En el món dels hackers hi ha una gran tradició d’oferir el codi font de les aplicacions de seguretat informàtica o dels exploits per a utilitzar algun forat de seguretat en un determinat sistema operatiu. Cal no confondre aquesta pràctica (que ve de mitjans dels anys setanta) amb l’acció de crackers i ciberdelinqüents que l’única cosa que busquen és lucrar-se amb els seus coneixements i habilitats, encara que sigui a costa de robar a altres internautes.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)