El netbook més versàtil del món funciona amb piles

Compartir

MaquinariEl NorhTec Gecko EduBook presenta una estructura modular fàcilment ampliable i adaptable a la funcionalitat concreta que se li vulgui donar, es basa en un processador compatible x86 i utilitza vuit piles AA recarregables com a bateria, el què li dóna la possibilitat de ser utilitzat fins i tot quan se’ns acaba la càrrega, comprant piles en qualsevol botiga.

El compartiment de la bateria del Gecko EduBookGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Trenca motllos en diversos aspectes, començant per la bateria: tal i com afirmen des d’aquest fabricant de maquinari tailandès, no empra cap bateria propietària, sinó que aprofita piles estàndards de format AA, recarregables. Depenent del tipus de piles, l’autonomia de la màquina oscil·la entre les quatre i les sis hores (depenent de si s’utilitzen piles basades en Níquel o en Liti).

NorhTec, la companyia mare que ha desenvolupat i fabrica aquest ordinador (que no es troba encara al mercat), ha previst el Gecko EduBook com una màquina altament flexible i adaptable a gairebé qualsevol necessitat imaginable: el microprocessador i la memòria RAM es troben en mòduls independents i actualitzables, de manera que es pot ampliar en qualsevol moment segons es necessiti, reutilitzant la CPU i memòria RAM en altres màquines del mateix tipus.

El microprocessador no és un Intel Atom o un VIA, ni tan sols un AMD, sinó que es correspon amb una marca molt menys coneguda, encara que és compatible amb l’arquitectura x86; es tracta d’un Xcore86 de baix voltatge que funciona a 1 GHz. i no necessita ventilador per dissipar l’escalfor generada, el que permet reduir el consum elèctric de la màquina al mateix temps que es disminueix el seu volum i se n’eliminen sorolls.

El seu preu també es veu disminuït gràcies a l’ús d’aquests components, i malgrat que encara no ha sortit al mercat, en el seu lloc web podem llegir que rondarà els 200 dòlars en la seva configuració més bàsica.

Per a la unitat d’emmagatzemament, el Gecko EduBook pot funcionar amb un disc dur de 2,5” estàndard o amb una unitat SSD. Fins i tot podem reciclar velles unitats d’emmagatzemament per fer-les servir amb ell.

Disposa d’un port USB intern (a més de tres d’externs), el que permet connectar-li un mòdul WiFi, WiMAX o 3G sense gaires problemes. També a l’interior, i un cop retirada la tapa inferior, disposem d’un slot per a memòries SD (igual que un slot extern), el qual podem utilitzar com a emmagatzemament de baix cost o, fins i tot, per tenir diverses targes amb diferents sistemes operatius instal·lats.

El Gecko EduBook vist des de fora 

Aquesta màquina pot funcionar amb Windows XP, tot i que segons afirma a la seva pàgina web, ve amb Ubuntu Netbook Remix preinstal·lada i pot funcionar amb qualsevol distribució de GNU/Linux (i és de suposar que amb qualsevol altre sistema operatiu que funcioni sobre processadors x86 com OpenSolaris).

Una oferta molt interessant

Només per l’ús de piles estàndard com a bateria, aquesta màquina ja es presenta com una opció molt suculenta. Imaginem la següent situació: de viatge, se’ns acaba la bateria del nostre netbook i ningú és tan amable com per a permetre’ns accedir a un endoll. Si realment necessitem usar la nostra màquina, podem entrar a qualsevol botiga i adquirir un paquet de piles (dos en cas que siguin de quatre unitats), obrir l’ordinador, instal·lar-les… i començar a utilitzar-lo novament!

Els amants de realitzar proves i experiments poden aprofitar la tarja SD que empra com a mitjà d’emmagatzemament per a tenir diverses targes, cadascuna d’elles amb un sistema operatiu diferent. I els distribuïdors i venedors poden adaptar-lo exactament a les necessitats que tingui el seu client.

Les operadores de telecomunicacions també el poden vendre configurat amb mòduls WiMAX o 3G a la seva conveniència, sense parlar d’aplicacions empotrades i usos molt concrets que se li vulguin donar.

L’únic handicap que tindrà és el microprocessador, del que sense cap dubte molts potencials clients no se’n refiaran en no ser un Intel Atom o una altra marca coneguda. També en ser d’un fabricant petit i desconegut, això probablement dissuadirà a molts potencials compradors.

Desconec de moment dates de comercialització, a Tailàndia o a qualsevol altre lloc del món, però personalment espero impacient noves notícies d’aquesta prometedora màquina.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)