El nou Android 4.4 es prepara per assaltar els smartphones amb menor potència

Compartir

Google ha optimitzat l’ús de la memòria que realitza el propi sistema per tal que pugui funcionar fluidament en terminals sense molta potència de maquinari.

Android 4.4 KitKatDesprés d’haver fet una introducció molt genèrica i, fins i tot, metafòrica de com anava a ser la propera versió d’Android, per fi la companyia del cercador ha concretat les novetats que presenta, al mateix temps que ja l’ha llançat al mercat amb el Nexus 5.

El rendiment del sistema ha estat optimitzat per tal que corri amb més fluïdesa en els terminals més potents (per exemple, models flagship amb processadors de quàdruple nucli i 2 GB. de RAM) però per a què també s’adapti a la perfecció als cada cop més nombrosos dispositius intermedis, en els quals la potència en el maquinari és més aviat escassa si els comparem amb els models principals de cada fabricant.

Molts d’aquests terminals han rebut crítiques per part de la premsa especialitzada i els usuaris perquè, al cap d’un temps d’ús, el rendiment del sistema comença a degradar-se notablement, i passa d’un funcionament fluid a poder arribar a ser un veritable calvari realitzar qualsevol acció amb ells per l’exasperant lentitud del sistema.

El què ha fet Google és optimitzar l’ús de la memòria que el sistema fa per a ell mateix (footprint).

Aquest pas és una necessitat estratègica per a la companyia de Mountain View, ja que no tothom es pot permetre adquirir un terminal flagship, i la companyia del cercador es podria trobar a mitjà termini en la tessitura de perdre usuaris davant dels terminals mitjans amb Windows Phone o els feature phones, per exemple.

Però aquells actuals posseïdors d’un terminal d’aquest tipus, que no s’alegrin gaire: als fabricants no els convé donar més vida als terminals que actualment estan en mans dels usuaris, així que haurem d’esperar a veure tota una nova generació d’aquests a les botigues per gaudir d’un rendiment acceptable en un smartphone de gamma mitjana o baixa. I comprar-nos-els, naturalment…

La seguretat també millora en l’apartat de l’encapsulament de les apps en els seus corresponents sandboxes, gràcies a l’estàndard Security-Enhanced Linux.

Hangouts, l’aplicació de missatgeria i videoconferència de Google, passa a guanyar més importància en aquesta versió d’Android, ja que es converteix en un centre de missatgeria integrada a través del qual rebrem i gestionarem totes les converses amb els nostres contactes, un concepte que tampoc és nou.

Així, podrem veure en forma de fil de conversa amb cada usuari, i ordenats segons la seva recepció, indistintament missatges SMS, MMS o hangouts amb cada persona amb la qual ens comuniquem.

Una novetat la importància de la qual pot passar desapercebuda en un principi però que a la llarga pot resultar molt pràctica és la priorització en la presentació de l’agenda de contactes d’aquelles persones amb les quals parlem més sovint. En el mateix sentit, i també molt pràctic, quan rebem una trucada d’un número que no consti entre els nostres contactes, Google emprarà la potència de les seves solucions de cerca per identificar aquest número si es troba exposat a Internet. Així, si ens truquen des d’un comerç o empresa, encara que no el tinguem ‘fitxat’, podrem saber de qui es tracta abans d’agafar la trucada.

Òbviament, aquesta darrera funcionalitat requereix d’una connexió de dades continuada a Internet, cosa que es farà difícil quan ens trobem en situació de roaming per estar de viatge a l’estranger.

L’assistent per veu Siri de l’iPhone d’Apple segueix sent una referència, de manera que Google ha buscat en Android 4.4 una forma de superar-lo. Quan ens trobem en la nostra Home Screen, no haurem d’anar a buscar la icona de la cerca per veu de Google, sinó que amb tan sols dir les paraules “ok Google“, aquesta s’iniciarà sola.

Per als terminals que inclouen un port d’infrarojos (com, per exemple, l’LG G2), KitKat ja inclou el programari necessari per aprofitar aquest port i emprar el telèfon com a comandament a distància universal per als dispositius de casa nostra com televisors, vídeos, reproductors de DVD, o aires condicionats.

Quan ens trobem en determinades aplicacions com ara videojocs o lectors d’ebooks, el sistema entrarà en el que Google ha anomenat ‘mode immersiu’, i que no consisteix en altra cosa que amagar de l’àrea de visualització de la pantalla tot el que no correspongui a l’app, com per exemple els botons del sistema o les icones d’estat. Amb només fer un desplaçament amb el dit des de la vora de la pantalla, tornarem a veure aquests icones, en una funcionalitat que té alguna semblança amb les que en el seu moment va introduir BlackBerry OS 10.

També en l’àmbit gràfic, el fons de pantalla (wallpaper) que decora el fons d’escriptori del nostre smartphone, s’estén ara per sota de la barra superior d’icones de notificació i, a la part inferior, sota la barra de botons del sistema.

Altres novetats són:

  • millorada la despesa energètica del sistema en la reproducció de música, de manera que ara podrem escoltar més cançons i durant més temps. També podrem saltar a qualsevol punt de la pel·lícula que estiguem veient o cançó que estiguem escoltant des de la pantalla de bloqueig del terminal;
  • suport per a Google Cloud Print, de manera que podem llançar a imprimir documents directament des del nostre smartphone si la impressora que tenim al davant es troba connectada a Internet;
  • suport per a Chromecast, el dispositiu de Google que es connecta a un televisor i facilita la visualització en streaming de continguts audiovisuals emmagatzemats en el nostre smartphone;
  • Chrome Web View: les apps que necessiten visualitzar continguts web empren a partir d’ara el motor de renderització de Chrome;
  • suport per Android Device Manager, l’eina de Google per a geolocalitzar terminals extraviats i poder esborrar de forma remota les dades sensibles emmagatzemats;
  • redisseny de l’app de correu electrònic (no de Gmail).

Al llarg dels propers mesos assistirem al desplegament d’Android 4.4 KitKat en els principals terminals dels diferents fabricants.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: