El nou iPhone 4 i les seves futures conseqüències, analitzats

Compartir

MacPantalla millorada i funcionalitat de videoconferència, les principals novetats que tothom ha destacat. Però no tanta gent ha destacat que el processador que equipa a la màquina és el xip A4 fabricat per la mateixa Apple, fet que confirma un bon futur per a la divisió de semiconductors de la companyia de Cupertino, ja que de ben segur l’iPhone i l’iPad no seran els únics desenvolupaments equipats amb ell. El nou iPhone vindrà a prolongar el domini que Apple té establint tendències.

El nou iPhone 4Redacció – L’iPhone 4 (numeral concedit per ser la quarta generació de l’aparell) ha estat presentat avui després de mesos d’especulacions i possibles filtracions de com seria l’aparell definitiu.

Un primer detall que capta l’atenció és la pantalla, un element al qual fins ara tots els competidors d’aquest terminal havien intentat superar… i darrerament havien pogut. Fins ara a anys llum de qualsevol altra pantalla, la de l’iPhone s’ha vist superada aquests darrers mesos per tecnologies com l’AMOLED emprada pel Nexus One o la Super AMOLED desenvolupada per Samsung.

La companyia de la poma torna a augmentar les apostes amb Retina, el nom propi que ostenta la pantalla de més resolució mai incorporada a un telèfon mòbil, quelcom que es tradueix en una nitidesa incomparable. La resolució de 960×640 píxels és quelcom inaudit en qualsevol dispositiu mòbil d’aquesta mena. Un cop més, Apple li ha passat la mà per la cara als seus rivals.

Els 326 píxels per polzada resultants ofereixen tal densitat que l’ull humà és incapaç de distingir els píxels individuals quan s’aguanta l’iPhone a una distància normal, fent que el text, les imatges i el vídeo apareguin més nítids, uniformes i amb més realisme que mai abans en una pantalla electrònica.

A més, l’iPhone 4 incorpora una càmera de 5 megapíxels amb autofocus, zoom digital 5x i flash LED que permet realitzar gravació de vídeo en HD. Si una simple càmera de 2 o 3 megapíxels ben optimitzada donava millors resultats per a molts que càmeres superiors en altres aparells, amb una de 5 megapíxels les diferències poden ser espectaculars. Si Apple ha cuidat bé aquest apartat, podria prendre diversos “caps” d’avantatge sobre els seus rivals, si se’m permet el símil esportiu.

La bateria, un aspecte criticat en totes les encarnacions de l’iPhone (malgrat que cada cop menys) també ha estat millorada per tal que doni més rendiment; fins a un 40% més d’autonomia en conversa.

Apple s’ho fa tota soleta

Fins ara, el cor de l’iPhone bategava amb el ritme de terceres parts que, com Samsung, fabricaven el microprocessador. Amb la nova generació d’aquest smartphone, Apple estén el seu microprocessador A4 a més dispositius a més de l’iPad. Es podia predir; a Steve Jobs li agrada que la seva companyia sigui autosuficient, i aquesta és la millor manera de no dependre de ningú.

Poca importància sembla haver-se-li donat en els mitjans en general, però l’A4 a poc a poc s’està obrint pas en els dispositius d’Apple. Personalment, crec que això només és el principi, i que a uns anys vista ens podem trobar amb ordinadors que emprin aquest micro. Què tal una versió del MacBook Air amb A4, més lleuger i petit fins i tot si és possible? El programari, el Mac OS X, ja està adaptat a ell gràcies a l’iPhone OS, amb el que queda és una feina mínima que donarà àmplies possibilitats i una màquina que s’assembli a un netbooks i vingui a completar un buit en el catàleg d’Apple.

Cara a cara

Passem ara a l’apartat de programari; la capacitat de videoconferència (que aprofita la càmera secundària situada en el frontal de l’aparell) és la novetat més destacable en aquest camp. FaceTime és el nom que ha rebut aquesta funcionalitat en el nou iPhone, quelcom que ja se suposava doncs en l’SDK de l’iPhone OS 4 que es va posar a disposició dels programadors, es van detectar les crides corresponents a la funció de videoconferència.

Però Apple no es podia quedar només en la videoconferència, una funció que ja inclouen els altres telèfons; tenia que reinventar-la. I ho ha fet: només tocant un control és possible commutar de càmera per a què el nostre interlocutor pugui veure la imatge captada per la càmera posterior, de manera que podem mostrar-li el que estem veient en directe.

Més domini de l’iPhone

El present model ve a reforçar el domini que Apple manté en el mercat en qüestió de referència. Fou pionera en introduir la interfície multitàctil, i molts dels seus competidors la van menysprear. Avui, es poden comptar amb els dits d’una mà els smartphones que no són multitàctils o, almenys, tàctils que imiten el comportament de la interfície multitàctil.

Apple pot no ser la que més vengui, la que tingui el millor telèfon tècnicament parlant, potser no sigui el més potent, té una plataforma tancada que ha estat molt criticada, i hi ha detalls de l’iPhone que encara a hores d’ara són criticables. Però continuarà sent referència. Per què? Doncs perquè encara que sembli una resposta trampa, simplement perquè és Apple. Perquè sap vendre els seus productes i crear necessitat en el mercat. Va passar amb les anteriors generacions de l’iPhone i ha passat amb l’iPad, i continuarà passant almenys per un parell d’anys més.

Benvingut iPhone… novament.

Els primers a gaudir de l’iPhone a partir del 24 de juny seran els ciutadans dels Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya i Japó. Els altres, com de costum, haurem d’esperar una mica més, alguns fins a finals de setembre.

El nou iPhone 4

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina