El nucli Linux no estar? sota llic

Compartir

Si bé es podia esperar després de la controvèrsia, ara almenys sembla confirmat: el kernel Linux, nucli del sistema operatiu lliure GNU/Linux no actualitzarà la seva llicència cap a la nova versió 3… què vol dir això? Entre d’altres coses, que la protecció legal en matèria de patents de programari derivada del pacte Microsoft-Novell no serà estesa al nucli Linux.


Marcos Guglielmetti – Qui és propietari de la marca, iniciador i actual director del nucli, Linus Torvalds, diu sentir-se molt a gust amb la llicència escollida ja fa 15 anys (com passa el temps!), i no veu la necessitat de migrar. Torvalds va afirmar que no ha vist cap novetat interessant en la versió 3 de la General Public License produïda per la Free Software Foundation amb Richard Stallman al capdavant, tret -i això és el que remarcàvem al principi- aquelles novetats referents a la defensa legal en matèria de patents de programari.

Tot i així, el desenvolupador finlandès més famós del món no va descartar que alguns mòduls del Kernel puguin prendre la GPL v3, però aquest tema no suposaria un canvi en la decisió fonamental, que ja ha estat presa.

Així, veiem un cop més algunes conseqüències de les diferències ideològiques que existeixen entre els dos sectors més influents del programari lliure: Open Source i Free Software. Tal i com informàvem recentment en un article, el primer (amb la OSI com a abanderada) posa en relleu els avantatges tècnics i parla d’un millor model de desenvolupament, el segon moviment (amb la FSF marcant el camí) posa en relleu els avantatges ètics, de drets humans i filosòfics en la implementació del Programari Lliure.

Els seguidors de la ideologia Open Source (Codi Obert) acostumen a anomenar "Linux" al sistema operatiu complet, en canvi els que segueixen les directrius de la Free Software Foundation l’anomenen GNU/Linux perquè el projecte GNU va començar uns quants anys abans i és el que proporciona parts fonamentals com els compiladors necessaris per transcriure tot el codi font en binaris interpretables per un ordinador.

Font:

Informática MasterMagazine > Actualidad – informática
http://www.mastermagazine.info/

Guillem Alsina