El P2P no és un crim, diuen els jutges

Compartir

Després de la tempesta ve la calma, també per a l’intercanvi d’arxius P2P a Espanya, que viu una cadena de sobreseïments als jutjats en favor de llocs web que van ser denunciats per les entitats de gestió de drets d’autor. Mentre, els proveïdors asseguren ser incapaços de bloquejar el P2P i el lloc de descàrregues més gran del món, The Pirate Bay, supera els 21 milions d’intercanvis simultanis.


Mercè Molist – Les batudes dels anys 2006 i 2007 a Espanya contra llocs web que oferien enllaços per descarregar arxius de xarxes P2P estan acabant en sonores derrotes per als denunciants, les entitats de drets d’autor. Els jutges no consideren delicte contra la Llei de Propietat Intel·lectual l’oferir només enllaços a continguts que aquests llocs no allotgen.

Així es veia a l’abril amb el cas EliteDivx, jutjat a Cartagena. Al setembre, l’Audiència Provincial de Madrid confirmava aquesta línia de pensament amb el sobreseïment definitiu del cas Sharemula. Emule24hores i IndiceDonkey corrien la mateixa sort el 31 d’octubre als jutjats de Ponferrada i Madrid respectivament.

Dies després era TodoTorrente qui veia desestimada la denúncia de la Federació Antipirateria que va provocar el seu tancament per ordre judicial. Segons la sentència, s’arxiva la causa perquè "la investigació duta a terme mostra que les pàgines web es limiten a facilitar l’adreça d’on es pot descarregar l’obra, sense allotjar arxius ni realitzar directament la descàrrega".

Els actes destaquen a més que, encara que els llocs web tinguessin publicitat, no hi havia ànim de lucre que justifiqui un procés penal, com explica el jutge del cas EliteDivx: "Els imputats no obtenien un guany directe procedent de l’accés a la pàgina web o les obres que serien intercanviades, amb independència del guany que van poder obtenir de la publicitat inserida a la pàgina i de la participació en la gestió de la mateixa".

Els jutges demostren així que comparteixen la posició de la Fiscalia General de l’Estat, que no considera delicte el P2P si no hi ha ànim de lucre, i allunyen la seva persecució de l’àmbit penal. A canvi, les seves sentències deixen oberta la via civil per demanar danys i perjudicis. La diferència entre les dues vies està en què pel civil no es poden orquestrar les mediàtiques batudes policials d’anys anteriors, l’efecte immediat de les quals fou la criminalització de l’intercanvi d’arxius.

Promusicae, la patronal discogràfica espanyola i una de les entitats més bel·ligerants en contra del P2P, ha escoltat els consells dels jutges i canviat la estratègia: ja al juny, va presentar la primera demanda civil contra un desenvolupador espanyol de "software", Pablo Soto, autor dels sistemes P2P Blubster, ManolitoP2P i Piolet, al qual demana una indemnització de 13 milions d’euros. Al setembre, després de la decisió de l’Audiència de Madrid a favor de Sharemula, va anunciar que denunciarà el lloc pel civil.

A Europa corren també bons vents per a l’intercanvi d’arxius, que ja representa entre el 50 i el 60% del trànsit de la xarxa, el que es tradueix, segons el lloc de notícies especialitzades Slick News, en més 30 milions de persones. The Pirate Bay, el lloc de descàrregues P2P més gran del món, concentra a 21 milions, pel que ha demanat figurar en el Llibre Guinness dels Records. The Pirate Bay va guanyar al setembre una disputa legal que prohibia el seu accés des d’Itàlia.

"Gràcies a les denúncies de la indústria de l’entreteniment, els vuit milions aproximats de persones que usaven P2P en llocs centralitzats, com Napster, a mitjans d’aquesta dècada s’han dispersat i expandit fins a ser més de 20 milions. Si això fos una operació militar, podria dir-se que la indústria està en un forat sense sortida", assegura Thomas Mennecke, fundador de Slick News.

La Comissió Europea va decidir al setembre no seguir el model del president francès Sarkozy, que proposava que els proveïdors tallessin l’accés a Internet als qui descarreguessin arxius protegits per drets d’autor. En comptes d’això, rebran avisos. Mentre, França segueix endavant i el seu Senat acaba d’aprovar que, després de tres tocs d’alerta, la persona serà desconnectada durant un any. Els ministres de cultura europeus i el govern espanyol treballen per trobar solucions que defensin la propietat intel·lectual sense arribar a aquest extrem.

Com els jutges i els polítics, els tècnics tampoc paren gaire atenció en acabar amb el P2P: l’any passat, arran d’una denúncia de la principal entitat de drets d’autor belga, un tribunal va condemnar al proveïdor Scarlet a bloquejar els intercanvis dels seus clients, sota una multa de 2.500 euros al dia si no ho feia i amb una moratòria de sis mesos per posar els seus sistemes a punt.

Passat aquest temps, el proveïdor s’ha declarat incapaç de portar a terme el bloqueig sense trencar la llei belga que prohibeix espiar als seus clients. Scarlet afirma haver provat els principals mitjans tècnics: un sistema de Cisco per fer més lent el trànsit P2P i un altre d’Audible Magic, per bloquejar l’intercanvi de material amb "copyright". Segons els seus advocats, cap d’ells ha funcionat i ha provocat a més nombroses queixes de clients.

A més a més, la solucions que la comunitat P2P ha proposat a la indústria no estan funcionant. Els llocs Vuze i Bittorrent.com, que cobren les descàrregues a un preu raonable, s’enfonsen. Bittorrent.com acaba de reduir a la meitat la seva plantilla, quan a l’agost ja va acomiadar-ne el 20%. El seu co-fundador, Ashwin Navin, i el seu director executiu, Doug Walker, han deixat la companyia. Vuze ha acomiadat 12 persones i està abandonant el model de pagament per contingut a favor de les descàrregues patrocinades amb publicitat.

A Espanya, EliteDivx, TodoTorrent i IndiceDonkey, ara convertit en Indice-web, han tornat a obrir les seves portes. Queden encara desenes de llocs esperant resolució judicial, fruit de les denúncies massives del 2006 i 2007, quan la majoria van tancar per precaució. Hi ha a més altres casos aïllats pendents de sentència, com el de DonkeyMania, denunciat el 2003, o el darrer en caure: Animersion. Ambdós eren llocs clau del panorama P2P espanyol.

Caso Elitedivx: proporcionar enlaces P2P no es delito

Resolución final del caso Sharemula. La Audiencia de Madrid es rotunda: las webs de enlaces a redes P2P no son delito.

Indicedonkey, nuevo sobreseimiento: facilitar al usuario el link no constituye delito

Emule24horas: nuevo archivo P2P por no ser los hechos constitutivos de delito

Los torrents tampoco son delito: se sobreseen las actuaciones contra TodoTorrente

The Pirate Bay goes for Guinness World Record

ISP: It’s Impossible For Us to Stop Illegal P2P

BitTorrent Will Be Fine

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and
distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina