El Parlament Europeu aprova una declaració contra l’ACTA

Compartir

CibersocietatEl màxim òrgan europeu demana una major transparència en l’acord comercial contra la pirateria.

Col·laboradors – El Parlament Europeu ha recollit el mínim de 369 signatures d’eurodiputats necessàries per a l’adopció com a posició oficial de la Cambra de la declaració número 12 contra l’Acord Comercial contra la Pirateria (ACTA) a dos dies de l’expiració del termini concedit per la Presidència del Parlament Europeu el passat mes de juliol.

La declaració fou proposada el passat 8 de març per iniciativa dels diputats Françoise Castex (S&D, França), Alexander Alvaro (ALDE, Alemanya), Stavros Lambrinidis (S&D Grècia) i Zuzana Roithová (PPE, República Txeca).

La declaració número 12 considera que l’acord proposat –ACTA– no ha d’imposar restriccions sobre els procediments judicials o soscavar els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i el dret a la intimitat.

A més, el text “considera que l’acord proposat no hauria d’imposar indirectament l’harmonització de la legislació comunitària sobre drets d’autor, patents o marques i que ha de respectar el principi de subsidiarietat”.

Pel que fa a la transparència, la declaració estableix que la comissió a càrrec de la redacció d’ACTA ha de posar immediatament a disposició del públic tota la documentació relativa a les negociacions en curs.

Què és l’ACTA?

Impulsat pels Estats Units amb la col·laboració de grups i lobbys empresarials, el tractat ACTA (Acord comercial antifalsificació, per les seves sigles en anglès) busca arribar a un acord comú entre administracions i companyies per fer front a “l’increment dels béns falsificats i obres protegides per copyright piratejades en el mercat global”.

Aquest acord s’ha vingut negociant des de finals del 2007 amb un gran secretisme i amb la presència de polítics de tot el món, grups empresarials i l’administració nord-americana.

Un cop aconseguit l’acord final, els països s’hauran de sotmetre a l’aplicació de les normes que si recullen si no volen veure’s inclosos en una llista negra que els exclouria de l’OMC.

ACTA inclourà tota una sèrie de mesures per evitar la pirateria, establint sistemes de control i vigilància sobre el tràfic d’Internet per tal d’evitar que aquest sigui emprat per a la difusió d’obres protegides.

Diversos grups en defensa de les llibertats i privacitat dels ciutadans consideren inacceptable que s’imposin normatives que puguin suposar limitacions als drets sense que aquestes es discuteixin públicament i siguin aprovades pels seus respectius parlaments.

Font

NoticiasDot.com

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)