El Partit Pirata suec aconsegueix un escó en el Parlament Europeu

Compartir

CibersocietatL’opció tecnològica aconsegueix el 7,1% dels vots en el país escandinau, amb el que portarà al seu cap de llista al Parlament de Brussel·les.

Redacció – Tal i com ja havíem avançat amb anterioritat en aquesta mateixa publicació, el Partit Pirata suec* s’ha fet amb un escó en el Parlament Europeu gràcies als excel·lents resultats obtinguts en les eleccions d’aquest diumenge dia 7, en les que fins a 19 països triaven els seus representants a la cambra del vell continent.

Aquest partit, que ha basat la seva filosofia i programa electoral en les noves tecnologies i la seva influència en la societat, ha aconseguit el cinquè lloc com a força política a Suècia en aquestes eleccions. Tot i això, la lectura dels resultats no és extrapolable al què passaria en altres comicis, especialment a causa de la baixa participació que amb prou feines ha sobrepassat el 43% de l’electorat en el vell continent, amb casos com el d’Eslovàquia en el que l’abstenció ha superat el 80%. El desencantament amb Europa, la poca identificació dels ciutadans europeus amb el procés de construcció comunitari i l’opció de votar a forces “alternatives” a les que es vota habitualment, han afavorit sense cap mena de dubte la posició d’aquesta especial formació política.

Els eixos programàtics del Partit Pirata consisteixen en la desregularització del copyright, l’abolició del sistema de patents, i la disminució del nivell de vigilància al què les autoritats sotmeten als internautes al mateix temps que es protegeix la neutralitat de la Xarxa. Un programa basat completament en les noves tecnologies i la influència que aquestes exerceixen en la societat que ha provocat també les crítiques de les altres formacions, que han acusat al Partit Pirata de no tenir programa.

El perfil del votant d’aquesta formació és el del jove descontent amb la imposició del cànon digital i l’oposició de les formacions tradicionals a les descàrregues de continguts digitals des d’Internet, així com a la política de duresa sobre els drets de copyright i propietat intel·lectual que s’està estenent entre tots els països. A Suècia, el cas The Pirate Bay ha actuat com a catalitzador per a mobilitzar aquest perfil d’elector.

Amb tots aquests condicionants, és fàcil preveure que l’èxit del Partit Pirata serà efímer i restringit a aquests comicis, i que poca cosa podrà fer amb un sol escó en el Parlamente de Brussel·les quan els dos grups majoritaris a l’Eurocambra (Partit Popular Europeu de centredreta, i el Grup Socialista Europeu) són favorables al cànon digital. Tot i això, sempre és agradable comptar amb una mica d’aire fresc entre les formacions polítiques, i més si és un partit que pot sensibilitzar (per poc que sigui) sobre les noves tecnologies i el seu impacte social. Enhorabona Partit Pirata!

* que tot i ser una formació nascuda en aquest país escandinau, s’ha estès a altres països del món, i actualment té filials als Estats Units o França, per esmentar-ne només alguns.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)