El projecte OLPC fa p

Compartir

Basada en Fedora 9, inclou l’entorn gràfic Sugar com a principal diferència respecte a altres distros.


Redacció imatica.org – El projecte One Laptop Per Child (OLPC) ha publicat una nova revisió de la distribució GNU/Linux que equipa a les màquines portàtils de baix cost XO, l’objectiu de les quals és proporcionar un ordinador per a escolars de països en vies de desenvolupament però al seu torn també ha estat el motor de la revolució dels Netbooks, podent ser considerada la primera d’aquestes màquines.

El Linux que equipa a l’XO està basat en Fedora 9, encara que aquesta nova versió porta com a numeral per al projecte fundat per Nicholas Negroponte el 8.2.0 . Pot descarregar-se de manera lliure i gratuïta, però no es troba disponible en les tradicionals imatges ISO per a CD-ROM o DVD, sinó que per a ser instal·lada requereix una mica més de treball per part de l’usuari.

El principal atractiu d’aquesta distribució és la seva interfície gràfica Sugar, concebuda per al seu ús per part de nens i emprant el llenguatge de programació Python per a la seva realització. Sugar trenca amb l’enfocament tradicional de l’escriptori informàtic, permetent per exemple, la realització de només una tasca a la vegada com a màxim.

Sugar es troba disponible com a opció d’inici de sessió per a la propera versió de Fedora (la 10) i es diu que també estarà disponible més endavant per a Ubuntu.

En la nova versió del programari de l’XO també podem trobar noves activitats per a estudiants i una millora de les possibilitats de col·laboració en grup.

Finalment, destacar que l’organització ha posat en línia un complet manual de l’XO disponible per a tothom i que també es pot trobar en el sistema en forma d’activitat.

Guillem Alsina