El servei de correu Gmail pateix una aturada per problemes tècnics

Compartir

GmailGoogle ha buscat minimitzar els problemes que, malgrat tot, podran perjudicar en gran mesura la seva imatge pública.


Redacció – Ahir dia 24 de febrer un bon nombre d’usuaris del servei de correu electrònic Gmail i de les Google Apps, ambdós serveis propietat de la coneguda multinacional del cercador, es van queixar de no poder accedir als seus respectius comptes. En teclejar l’adreça d’aquests serveis, tot el que els sortia en el navegador era una pàgina informant-los que degut a problemes de manteniment, el servei no estaria actiu durant unes hores.

Durant quatre hores, usuaris de tot el món no van poder accedir als seus comptes. L’abast del problema es va magnificar degut a que també va afectar als comptes de Google Apps, un servei d’aplicacions en línia "en el núvol" que inclou a més de processador de textos i full de càlcul, el correu electrònic. Aquest servei es pot configurar amb un domini d’Internet propi, amb el que és emprat per una gran quantitat d’empreses per a treballar.

El tall en el servei va durar entre tres i quatre hores segons les fonts, i de moment Google no ha donat detalls sobre les causes, informant només quan els problemes van poder ser solucionats. Segons la companyia, aquesta manca d’informació és deguda a què encara no es coneixen amb seguretat les causes que han provocat aquesta interrupció en el servei. Alguns afegeixen que realment el problema se’ls en va anar de les mans fent caure els servidors com fitxes d’un dominó, i que els enginyers de Google no saben com va passar. És de suposar que al llarg dels propers dies la multinacional del cercador doni una explicació satisfactòria.

Els serveis allotjats en servidors externs es troben subjectes a aquesta mena de problemes, malgrat que els avantatges del model d’aplicacions "en el núvol" que entre d’altres ofereix la mateixa Google, té els seus avantatges evidents sobre el model tradicional d’aplicacions emmagatzemades en local o a la xarxa corporativa. Concretament, amb Gmail i altres serveis de correu electrònic en línia, el gran avantatge és que poden ser consultats allà on anem, sense importar el dispositiu, tipus de connexió o programari que emprem per a això, ja que només ens caldrà un navegador web estàndard.

No és la primera fallada a la qual s’enfronta Gmail, que a tot el món supera els cent milions d’usuaris, el que ha fet despertar els dubtes sobre aquest servei de correu electrònic. Unes setmanes enrere el servei anti-spam de Gmail va patir un mal funcionament que el va dur a catalogar milers de missatges lícits com a correu brossa.

Com a curiositat, esmentar que durant les hores en què el servei de Gmail no va funcionar (i que va coincidir amb el començament de la jornada laboral a Europa), va augmentar el trànsit en serveis com Facebook, Twitter o Messenger, el que ens dóna una idea de les "vies alternatives" que els usuaris van trobar per comunicar-se.

El missatge d'error amb el què es trobaven els usuaris de Gmail que intentaven accedir als seus comptes

Guillem Alsina