El servei de missatgeria instantània perfecte

Compartir

La missatgeria instantània al mòbil ha canviat la forma de comunicar-nos en aquest últim any. Whatsapp s’ha proclamat com el rei, acostant els smartphones a la gent menys geek, perquè això de poder enviar missatges gratuïts ven molt.

Hem vist com els telèfons s’anuncien per la tele amb la característica de “té Whatsapp” i això ens pot ensenyar molt cap a on van els trets d’aquesta industria.

WhatsApp android

WhatsApp android

Peró no tot es queda en el WhatsApp. Estem veient com moltes empreses van treien les seves aplicacions de missatgeria instantània. Blackberry fa multi-plataforma el seu Messeguer, Facebook crea una aplicació exclusiva per enviar missatges i ja no son poques les alternatives que existeixen. Fins i tot Movistar ha tingut que posar els SMS gratuïts per contrarestar aquest efecte.
Com deia esta clar que WhatsApp és el clar vencedor actualment, però personalment crec que no es ni de bon tros la millor aplicació que hi ha i que el servei que donen falla més del que tots desitjaríem. El problema es que hi ha varis aspectes a tenir en compte per tenir el sistema de missatgeria perfecte i personalment crec que actualment no hi ha cap aplicació que els complexi tots.

Fiabilitat

El primer punt a tenir en compte i un dels més importants és la fiabilitat del sistema. Avui en dia tots vivim en un món on el temps passa molt ràpid. Estem al carrer i enviem un missatge a un amic per quedar i volem que el rebi immediatament. No volem tenir que esperar minuts perquè el nostre interlocutor rebi els missatges i menys quan estem tant acostumats a rebre les notificacions Push al moment.
Molts menys volem que quan estem en una conversa important el servei caigui i no puguem ni enviar ni rebre missatges, més que res perquè això acostuma a passar en els pitjors moments.
– Per aquest motiu crec que WhatsApp no és el millor.

 

Multiplataforma

La diversitat de dispositius mòbils que existeixen cada dia creix més. Peró ens hem de basar en els sistema operatius per parlar d’aquest aspecte. Actualment podríem dir que els grans guanyadors son iOS i Andorid, però tenim que tenir en compte també les Blackberry, els Windows Phone i d’altres.
Una aplicació que t’ha de permetre estar en contacte amb altres amics ha d’estar en la majoria de dispositius possibles, ja que no tots tenen un Andoid, sinó que hi ha més varietat. Això ja no és com quan parlaves més amb els amics de la mateixa operadora perquè et sortia més barat, avui en dia una aplicació d’aquest tipus ha d’estar a tots els telèfons mòbils.
– WhatsApp va ser la primera multiplataforma i per això ha guanyat tant de terreny. Ara ja la majoria ho son perquè sense això tenen poques oportunitats de guanyar. Aquest es el punt negre del sistema iMessage de Apple.

Mòbil, escriptori i web!

Però estar a tots els mòbils tampoc es el últim pas. Personalment quan estic a casa i tinc una conversa per WhatsApp m’encantaria poder contestar-la des del ordinador, amb més comoditat i tranquil·litat.
Poder mantenir la mateixa conversa no tan sols sincronitzada entre els teus dispositius com fa iMessage, sinó també que estigui disponible al Escriptori, ja sigui amb una aplicació nativa o amb una interfície web.
L’avantatge també és que ens permet comunicar-nos amb gent que no tingui telèfon amb connexió Internet, perquè s’ha de reconèixer que encara n’hi ha.
– Aquest punt és un dels que millor ha portat a terme Facebook Messenger. Podem parlar des del telèfon o des del ordinador per la web. Als inicis jo utilitzava Pushme.to precisament perquè em permetia contestar des de la web, i fins i tot amb gent que no tenia smartphone!

Text, vídeo, veu…

Això es un punt que la majoria ja compleixen, però que s’ha de tenir en compte. Tot i que la majoria de vegades sempre ens comuniquem amb missatges de text, també és necessari que ens permeti enviar fotografies i vídeos. Fins i tot missatges de veu gravats o la localització i targetes de contacte.

Usuaris

Potser el punt més important de tots. El volum de usuaris. Per molt que el servei sigui perfecte tècnicament i ens ofereixi mil i una possibilitats, si el volum de usuaris es petit no hi ha res a fer.
Els usuaris utilitzen la aplicació que tinguin els seus amics, perquè sinó, no hi ha forma de connectar-se. És el més important i el més costós d’aconseguir, i molts han fracassat ja abans de començar només per aquest punt. És per això que no entenc com tantes empreses intenten ficar-se en aquest sector quan sembla que ja hi ha clars vencedors amb milions de usuaris.
– Aquí WhatsApp té les de guanyar. Cap altre li pot fer front. Tot i així s’ha de tenir en compte que Facebook té mes usuaris, el problema es que no tots el fan servir per a la missatgeria.

Integració al sistema

Un dels punts més complicats i dels quals pocs poden presumir. Al ser aplicacions de empreses externes als que fan els telèfons es impossible que això es pugui dur a terme. I la majoria de usuaris ni ho pensen, però un cop ho has provat t’adones de les avantatges.
– Aquí el clar vencedor es iMessage de Apple. Integrat a la pròpia aplicació de SMS/MMS el usuari simplement envia missatges als contactes, i quan aquests tenen iMessage activat els hi surt gratis. Tenir els missatges al propi sistema és molt millor que tenir una aplicació a part per enviar missatges gratuïts.

Conversa

Després d’analitzar tots els punts anteriors alguns s’hauran adonat que hi ha una aplicació que els compleix tots i que esta entre nosaltres des de fa molt temps. El correu electrònic. El mail ens permet la comunicació amb tots els nostres contactes, té infinitat de usuaris, està en totes les plataformes e integrat en elles, la fiabilitat és la més alta perquè no depèn de cap servidor central i la velocitat es gairebé immediata (aquest últim punt potser es el inconvenient).
Peró té varis problemes. Molts joves veuen el correu com alguna cosa del passat i per ells no té el mateix sex-appeal que les noves aplicacions. Tot i així el mes important es la sensació de conversa. Tot i que les noves interfícies com la del Gmail ja ens organitzen el correu com a converses, no és el mateix veure correus niuats que un sistema de chat.

Conclusions

Després d’analitzar tots els punts les conclusions poden ser personals per a cadascú. Jo us puc dir que la majoria d’ocasions utilitzo el iMessage d’Apple per la integració amb el sistema. Però com que no tots tenim iOS i WhatsApp es el que té tothom, toca també xerrar amb certs companys per aquesta altre aplicació.
Tot i així, la que m’agrada més fer servir és el Facebook Messenger. Aquí i tinc tots els contactes i els puc contestar des de qualsevol lloc (telèfon, ordinador…). A més té l’avantatge que el pots usar com a chat instantani o més com a missatgeria de tota la vida.
Crec que el Facebook és el clar vencedor, però no tots els que usen la xarxa social la fan servir d’aquesta forma.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)