El servidor web Apache, en suposada caiguda lliure

Compartir

Una de les joies més preades del "software" lliure, el servidor web Apache, viu un seriós declivi segons les estadístiques mensuals de l’empresa Netcraft. Tot i que segueix sent el servidor web més present a Internet, la seva quota de mercat és avui del 50%, quan fa tres anys era del 70%. Les distàncies s’escurcen amb el seu principal rival, el Microsoft Internet Information Server (IIS), que ha crescut un 16% en el mateix període.


Mercè Molist – La principal raó del declivi d’Apache és l’èxit dels seus "fills", servidors web lliures que en molts casos són versions del mateix Apache i que comencen a canibalitzar-lo. El més important és el servidor web de Google, present en 9 milions d’ordinadors. A mitjans de l’any passat, els servidors de Google van començar a identificar-se com a tals a Internet i no com a Apaches. El mateix va passar amb el servidor Tomcat, que ara es comptabilitza separadament en les estadístiques.

Pel que fa a l’ascens del servidor de Microsoft, va començar a finals del 2006, quan l’empresa Go Daddy, que allotja milions de llocs web, els va migrar d’Apache a IIS. A això s’hi afegeix l’auge de xarxes socials com Windows Live Spaces, MySpace i Blogger, que empren IIS i allotgen milions de webs que apareixen en les estadístiques com a administrades pel servidor de Microsoft.

Per millorar la imatge d’Apache, la consultora Pingdom ha realitzat un estudi sobre l’ús de servidors web des d’un altre punt de vista: quins estan emprant els 100 llocs més populars d’Internet. La conclusió és que Apache, amb el 49%, és el doble de popular que l’IIS, amb el 20%.

Estadístiques d’ús de servidors web el mes de març del 2008. Netcraft.

Estudi de Pingdom sobre els servidors en ús en els 100 llocs més populars d’Internet

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina