El sistema operatiu cloud per excel·lència es renova amb més facilitats per als usuaris

Compartir

CloudLes principals novetats d’eyeOS 2.4 “Japan” les trobem en les facilitats d’intercanvi i compartició d’arxius, encara que no és l’únic camp en el qual millora aquest sistema que està rebent l’atenció de les grans multinacionals del sector.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’aplicació cloud per excel·lència (per ficar tot el sistema operatiu i l’escriptori en un navegador) es renova amb una versió 2.4 que presenta moltes novetats entre les que destaquen la disponibilitat per a smartphones i el drag&drop (arrossegar i deixar anar) entre l’escriptori online i l’escriptori local de l’ordinador que estiguem emprant per treballar.

Òbviament, també es renova la interfície gràfica d’usuari del mateix escriptori remot, quelcom que ja gairebé es dóna per suposat amb cada nova versió d’un sistema operatiu o, en general, qualsevol aplicació.

Tot i que ja podíem accedir al nostre escriptori remot des de dispositius mòbils en la versió anterior d’eyeOS, en aquesta nova 2.4 es millora en gran mesura aquest aspecte, amb una interfície més adaptada al nostre smartphone que ens permet intercanviar arxius entre aquest dispositiu i l’escriptori virtual, convertint-se també en una bona manera d’intercanviar fitxers amb un sistema d’escriptori mitjançant un intermediari (que, en aquest cas, seria eyeOS).

Aquesta característica pot ser molt pràctica per als posseïdors d’un iPhone, que podrien d’aquesta manera intercanviar fitxers amb un sistema GNU/Linux sense haver-se de barallar amb programari de tercers per a sincronitzar el seu dispositiu. D’aquesta manera, eyeOS també es pot convertir en una mena de Dropbox.

Les facilitats per a compartir arxius no s’acaben aquí: els usuaris d’eyeOS i aquells internautes que no ho siguin podran compartir documents i treballar col·laborativament en ells gràcies a què ara és possible que des de l’escriptori virtual es pot compartir un document a través d’una simple URL. A més, hi ha la possibilitat de protegir-lo per contrasenya o limitar en dates la compartició d’aquest document de manera que a partir de determinat dia ja no sigui accessible des de fora.

Però, sense cap mena de dubte, el més espectacular del nou eyeOS és la capacitat de moure arxius entre l’escriptori local (sigui Windows, Mac OS X o GNU/Linux) i el remot i viceversa amb tan sols arrossegar-los i deixar-los anar, sense haver d’instal·lar res en el nostre ordinador ni cap plug-in en el nostre browser. Una comoditat que sense cap dubte agrairan aquells que facin un ús intensiu d’aquest escriptori.

L'escriptori d'eyeOS 2.4 "Japan"
L’escriptori d’eyeOS 2.4 "Japan"

No per això s’ha deixat d’incloure l’opció de descàrrega dels arxius (accessible si fem clic sobre ells amb el botó dret del ratolí) i la de càrrega d’arxius.

Altres novetats d’eyeOS 2.4 (que rep el nom en clau de “Japan”, tot un detall simbòlic cap a un país que ha viscut els seus pitjors moments des de la fi de la Segona Guerra Mundial en els primers compassos d’aquest any) són:

  • Nous enllaços a l’escriptori: es poden crear accessos directes a qualsevol recurs web. Aquests accessos obriran una finestra a l’escriptori d’eyeOS amb el lloc web, les aplicacions o qualsevol altre recurs d’Internet seleccionat. L’usuari només haurà de decidir l’amplada i l’alçada de l’aplicació, la seva icona, el títol i la URL a obrir. A partir d’aquest moment, una nova aplicació apareixerà a la llista d’aplicacions.

  • Nou client de correu basat en roundcube.

  • Inclusió de missatgeria instantània en el sistema.

eyeOS 2.4 veu la llum en un moment molt dolç per a l’empresa i els joves emprenedors que es troben al seu darrere, en ple boom de les aplicacions cloud (en el núvol) i quan compten amb el suport d’algunes de les multinacionals més grans del sector tecnològic com IBM o Telefónica.

La nova versió d’aquest sistema operatiu es pot provar en el núvol sense haver-la d’instal·lar en cap servidor propi, gràcies al servei proporcionat per la mateixa companyia creadora.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina