El spam bancari, també en català

Compartir

Un missatge de correu brossa amb una trampa rebut suposadament d’una entitat d’estalvi d’Andorra, em fa reflexionar sobre els perills existents a Internet, fins i tot per a comunitats lingüístiques que no ho són d’abast mundial.

Moltes vegades, els internautes catalanoparlants ens autoconvencem, equivocadament, que el nostre fet lingüístic ens manté al marge d’un fenòmen abastament estès entre llengües amb molts més parlants i parlades en molts més llocs del món com són l’anglès, el castellà, el francès o l’alemany.

Però aquesta sensació no s’ajusta a la realitat, i els perills que aguaiten a un internauta que navega en qualsevol altra llengua, també es poden presentar entre la comunitat internauta catalanoparlant, encara que amb menys freqüència.

Hem de pensar que el català és, amb totes les seves variants -i deixant de banda disquisicions polítiques, tot cenyint-nos a l’opinió estrictament científica de la gran majoria dels romanistes- llengua present als estats espanyol i francès, a més de comptar també amb un bastió a Itàlia i és idioma oficial d’un país, Andorra.

És, precisament, per aquest darrer on he rebut un missatge de correu, que Gmail ha classificat automàticament com a spam, i que efectivament ho és de tipus bancari, escrit en català i corresponent al MoraBanc d’Andorra.

El spam de MoraBanc (fer clic sobre la imatge per a engrandir)

El spam de MoraBanc (fer clic sobre la imatge per a engrandir)

A més dels ciutadans andorrans que tinguin compte en aquesta entitat bancària, altres ciutadans de fóra del país poden també tenir-ne, atès els avantatges fiscals que proporciona el coprincipat pirinenc.

Malgrat potser no entendre l’idioma, ciutadans estrangers que ténen part dels seus actius al país i en concret en aquesta entitat bancària, poden empassar-se l’esquer només de veure el logotip de l’entitat en el missatge de correu electrònic, que inclou un enllaç a un lloc web que suposadament és el de MoraBanc.

La nostra recomanació: sigui quina sigui la llengua vehicular en la que us moveu per Internet, aneu sempre amb compte. Els perills, siguin en aquesta o en una altra també coneguda, sempre estan presents.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: