El tractament de grans volums de dades, preocupació dels grans actors d’Internet

Compartir

L’eix central del BDigital Global Congress d’aquest any és el Big Data, disciplina que s’encarrega de l’emmagatzematge i tractament de grans volums de dades. Els internautes cada cop generen més quantitat de dades, però això no equival a tenir informació de manera instantània, si no que cal treballar aquestes dades.

Carles Fradera, Director General de Barcelona Digital Centre Tecnològic, donant la benvinguda al congrés

Carles Fradera, Director General de Barcelona Digital Centre Tecnològic, donant la benvinguda al congrés

Andrea Toscanini, Manager Business Analytics a Fujitsu Espanya, resumia la implicació en el Big Data dels grans actors del sector tecnològic d’una manera excel·lent: “tots estem en el Big Data”. I és que els internautes cada dia generem una major quantitat de dades de tot mena, que no es poden entendre directament com a informació, ja que cal treballar-les per aconseguir treure’n conclusions que ens ajudin en les nostres iniciatives.

Aquesta tendència s’ha pogut apreciar ja des dels primers compassos del BDigital Global Congress d’aquest any, l’eix vertebrador del qual és el Big Data aplicat als diversos camps de la tecnologia.

La Sra. Toscanini, juntament amb diversos ponents com Albert Bifet (investigador en mineria de dades per a Yahoo! Research) o Alfred Escala (IBM), han donat una visió sobre com treballar amb grans volums de dades, com treure’n un partit econòmic, o solucions concretes per a l’anàlisi en temps real de grans volums de dades (SAMOA, programari lliure creat per Yahoo!, o IDOL d’HP).

La mobilitat, el principal generador de grans volums de dades

La telefonia mòbil, amb sis bilions d’usuaris a tot el món i una penetració del 87% és la tecnologia desenvolupada pels éssers humans que més penetració ha tingut al llarg de la història. I no estem parlant de smartphones, si no de telefonia mòbil amb tota mena de terminal, fins i tot els més senzills. Per exemple, el continent africà és líder en l’ús de banca mòbil, i la majoria dels serveis es gestionen a través de missatges SMS.

Entre les xifres donades en el congrés de Barcelona destaca que en el 2014 haurà a tot el món més telèfons mòbils que persones.

És lògic pensar que, amb aquest gran creixement i l’ús intensiu que cada dia més es fa dels dispositius mòbils com els smartphones, el volum de dades que aquests generen és cada cop més gran, creixent de manera exponencial. El camp de la mobilitat es converteix, doncs, en la principal font de nutrició dels grans sistemes de captació i anàlisi de Big Data.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: