El Wall Street Journal també dóna com a segur un Nokia amb Android

Compartir

Examinem amb detall tots els arguments a favor i en contra de la presentació, el proper dilluns dia 24, del Nokia Normandy, que representaria el primer smartphone amb Android de la fabricant finlandesa.

El suposat Nokia Normandy. Imatge d'evleaks

El suposat Nokia Normandy. Imatge d’evleaks

A mesura que s’acosta més la propera edició del Mobile World Congress de Barcelona, ​​més se’n sap del que es presentarà a la fira i més es rumoreja sobre el que s’hi podria presentar. És el cas de l’anomenat Nokia Normandy, el suposat terminal de la companyia d’Espoo que funcionaria amb Android com a sistema operatiu.

Ara és el rotatiu nord-americà The Wall Street Journal el que s’apunta al carro de donar ja com a segur el que seria el primer terminal de la finlandesa funcionant amb la plataforma de programari impulsada per Google, parlant d’ell no com a un futurible, sinó com una realitat que serà presentat en societat a la roda de premsa que Nokia celebrarà el dilluns 24 a primera hora del matí hora catalana.

La vox populi ha demostrat en els darrers anys que no se li escapa res. Tots els grans rumors que s’han donat sobre futurs terminals i, fins i tot adquisicions i fusions d’empresa, han acabat demostrant ser certs malgrat alguna lleugera variació en el moment final de la presentació. És el cas, per exemple, de la presentació dels iPhone 5S i 5C d’AppleTothom parlava de la divisió en dos de la línia de smartphones de la companyia de la poma, i encara que és injust considerar el 5C com un model low cost, en línies generals els rumors van encertar de ple.

Amb el nou Nokia Normandy (un nom que ho és per al projecte i que podria variar en el seu llançament final) pot passar el mateix. Però… què motiva Nokia -ara sota l’ègida de Microsoft- a llançar un terminal amb la plataforma de programari que actualment constitueix la seva enemiga més forta? Posem-nos en les dues situacions possibles, segons la companyia d’Espoo llança finalment o no aquest terminal.

Nokia presenta el Normandy a Barcelona

El Wall Street Journal presenta com a clau per entendre l’aposta de Nokia el segment dels smartphones de baix cost, de poca potència i baix preu, en què el rotatiu nord-americà assenyala que Windows Phone no funciona per motius tècnics. Aquest és un antic feu de Nokia que la companyia ha perdut en favor del seu més directe rival, la miríada de fabricants de terminals Android i, especialment, Samsung.

El suposat Nokia Normandy. Imatge d'evleaks

El suposat Nokia Normandy. Imatge d’evleaks

El motiu d’utilitzar Android en un terminal de baix cost seria, doncs, per a Nokia, el tenir un punt de recolzament per entrar en aquest segment, recuperar quota de terreny perduda en mercats emergents i, a més, torpedinar des de dins mateix l’ecosistema d’aplicacions i serveis de Google.

Perquè és evident que, de materialitzar-se finalment, el Normandy vindria amb Android, però el sistema no inclouria les aplicacions i serveis de la companyia del cercador, sinó que els substituiria pels de Microsoft.

Per exemple, el cercador Google seria substituït per Bing, mentre que Gmail ho seria per Outlook, i Google Maps per Nokia Here. En definitiva, una manera que els partidaris d’Android es comencin a acostumar els serveis de la companyia de Redmond en comptes de als del seu rival. I la llicència d’ús d’Android ho permet, vegeu si no el què ha fet històricament Amazon amb el seu Kindle.

Però, què impediria als usuaris connectar-se a Google Play i descarregar les apps de Google? Doncs, segons el Journal, que Google Play no vindrà inclòs en el sistema, tot i que no és difícil imaginar que ràpidament hi hauran executables per Internet que es podran descarregar i instal·lar al terminal.

Igualment, la interfície d’usuari del sistema s’haurà treballat per tal que s’assembli a Windows Phone i, d’aquesta manera, apropar els usuaris més a aquesta plataforma, que seguirà copant els smartphones de gamma alta del fabricant finlandès. Una mateixa estratègia, dues plataformes: Windows Phone per als smartphones potents, i Android per als entry level.

Això podria perjudicar a Nokia? Sens dubte, canibalitzant el seu propi mercat, cosa que perjudicaria seriosament les aspiracions de Microsoft de posicionar a WP com un dels sistemes líders del mercat.

Beneficis? No poques persones sospiren amb veure unides algun cop la robustesa i fiabilitat del maquinari de Nokia amb l’oferta de programari d’Android. Aquest model podria suposar una revitalització important de les vendes de Nokia, cosa que la companyia finlandesa necessita de totes totes.

Però un èxit excessiu podria dur-nos al punt anterior, perjudicant a Windows Phone i, amb això, a l’estratègia de Microsoft. Tot i això, i davant la situació del mercat, la companyia d’Espoo s’ha d’agafar a qualsevol cosa que suri al mar, encara que sigui a risc que l’objecte triat sigui un bidó de benzina i hi hagi foc a tots els voltants. O això, o que la devorin els taurons un cop s’hagi acabat d’ofegar…

El pitjor tràngol se l’endurà Stephen Elop, qui havent pilotat la nau de Nokia després de tant temps maniobrant per a què Windows Phone sigui la plataforma de futur i assegurant que aquest és el sistema en què Nokia confia, haurà de donar moltes excuses i enfrontar-se a noves crítiques a la seva gestió.

Digui el que digui el vicepresident executiu de dispositius i serveis de Nokia (i ex-CEO de la companyia finlandesa), el seu càrrec serà posat en dubte. Pot ser un bon moment per a què sigui rellevat del seu càrrec? Pot ser, però si jo estigués a la seva pell, buscaria que fos un altre qui anunciés el nou terminal, com ara Risto Siilasmaa (president i CEO) o Timo Ihamuotila (president i CFO), per mostrar un cert distanciament en la presa d’aquestes decisions i , amb això, no cremar la meva figura pública.

I la borsa? De ben segur que Nokia ha estudiat com reaccionaran els mercats a aquest llançament i, d’aquí, potser provinguin bona part dels rumors sobre el terminal.

Calibrar la reacció de la borsa és important; Nokia es troba en una dinàmica alcista d’ençà que Microsoft va anunciar l’adquisició de la divisió de terminals, i convé no només no trencar aquesta dinàmica, sinó ajudar-la encara més.

Finalment, de presentar el Normandy al MWC, Nokia es quedarà sense cap mena de dubte amb bona part de l’atenció mediàtica que, d’una altra manera, estarà pendent al 100% del que Samsung mostri el mateix dia a la tarda, presumiblement el Galaxy S5.

Finalment, no hi ha presentació d’un terminal Android

Imaginem que tot ha estat un rumor, una falsa alarma o una cadena de malentesos. Nokia haurà aconseguit que es parli d’ella i captar l’atenció informativa en primera hora del MWC, si, però a quin preu? Un cop generades les expectatives, de no presentar el Normandy, Nokia generaria una gran decepció entre els mitjans i els blocairesÉs probable que, en aquest cas, la màxima “que parlin de mi encara que sigui malament” no fos vàlida, i que sense ni tan sols buscar-ho, la companyia d’Espoo voregés el ridícul.

Malgrat tot, la jugada abans explicada d'”atacar” els mercats emergents amb un Android des-googleitzat en què s’hagin substituït els serveis de la companyia de Mountain View pels de Microsoft i la pròpia Nokia és arriscada, i es podria tornar, com abans he esmentat, en la seva pròpia contra.

Si no és d’un terminal que vagi a presentar, què és el que estem veient aquests dies? Prototips, potser un telèfon al qual, efectivament, se li ha instal·lat Android però que només ha quedat per a ús intern de la companyia. Potser s’ha fet l’estudi amb públic però s’ha desestimat la seva introducció en el mercat sense poder evitar que hi hagi hagut filtracions.

Si Nokia acaba llançant un smartphone amb Android es posarà en qüestió tot el model comercial que ha desenvolupat fins ara. La companyia d’Espoo pot perfectament entonar el ‘mea culpa’ i admetre que fins ara s’ha equivocat, malgrat que sembla poc probable. Més aviat, i en cas de presentar-se, serà un argument del tipus “hem captat les necessitats dels consumidors, i ens demanen exactament això“, però el risc que aquests arguments provoquin hilaritat sobre el que ha estat fent Nokia fins a li data pot ser considerat massa alt.

A més, d’admetre un error en la seva estratègia comercial que li ha impedit fins ara llançar un terminal amb Android, hauria de costar caps en l’alta direcció de l’empresa, i sense cap mena de dubte tots els dits acusadors assenyalaran a Stephen Elop, independentment del que hagi passat dins dels despatxos de Nokia. La pressió mediàtica podria ser massa forta, però amb les filtracions que hi ha hagut i l’expectativa generada, Nokia es troba ara entre l’espasa i la paret.

La tercera via

Algú s’ha aturat a pensar en un terminal en el qual es pot triar entre l’Android personalitzat a mida de Nokia que preconitzen els rumors, i Windows Phone? No un sistema d’arrencada dual, si no un altre en què en el moment de la compra, l’usuari triï quin sistema vol.

Aquesta seria una bona manera de guanyar clients entre els qui prefereixen Android a WP, mentre s’aconsegueix calibrar la diferència en la preferència d’un o altre per part dels consumidors.

Queden menys de dues setmanes per descobrir les intencions reals de Nokia. En qualsevol cas, i de no ser mostrat ara, sempre pot ser que s’hagi posposat la seva presentació unes setmanes o mesos, tot esperant organitzar un esdeveniment més endavant per a què la finlandesa gaudeixi de tot el protagonisme durant un dia.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: