El wifi enfronta a l’ajuntament de Barcelona amb la xarxa lliure de la ciutat

Compartir

La notícia que l’ajuntament de Barcelona dotarà a 500 centres municipals de connexions sense fils a Internet, només a l’interior dels edificis, ha caigut com una gerra d’aigua freda sobre les entitats que estan creant una xarxa lliure wifi a la ciutat. Critiquen la nul·la voluntat del consistori per harmonitzar les dues iniciatives. Aquest assegura que no li està permès oferir accés a la via pública.


Mercè Molist – El projecte "Barcelona Wifi" preveu instal·lar, fins al 2010, 500 nodes en centres cívics, pavellons esportius, espais socials i culturals, escoles de secundària, mercats, museus i centres de barri. Es podrà accedir a ells des de l’interior dels edificis, durant 60 minuts, i es bloquejaran els webs no pertinents, així com la compartició d’arxius en xarxes P2P.

El pressupost municipal és d’1,75 milions d’euros, amb un manteniment anual de 950.000. "Amb aquests diners, podríem donar cobertura wifi a tota Catalunya", ironitza Lluís Dalmau, secretari de la Fundació Guifi.net, que agrupa les entitats que estan desplegant una xarxa lliure a la ciutat. Critiquen que, segons el projecte, la instal·lació d’un node costarà 3.500 euros, quan comprar-lo a una botiga no passa dels 80.

Guifi.net és la xarxa sense fils lliure més gran del món, amb gairebé 5.000 nodes repartits per Catalunya. Accedir a ella és gratuït i es basa en el voluntariat i l’autoservei. L’any passat va rebre el Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya i col·labora habitualment amb institucions com Localret o el Col·legi d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions.

Actualment, Guifi.net centra part dels seus esforços en cobrir l’àrea metropolitana de Barcelona, on tenen ja una xarxa wifi interconnectada que uneix L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Badalona, la més activa, amb 21 nodes operatius i 13 en construcció. A la ciutat comtal hi ha 27 nodes i 58 en construcció.

Desenes de col·lectius veïnals participen en aquesta xarxa wifi ciutadana, entre ells les coordinadores d’entitats del Poble Sec i el Poblenou, el Casal de Joves La Guineueta, el Centre d’Estudis Montseny, Ràdio Contrabanda, els centres artístics Hangar i Niu, GraciaSenseFils, la Parròquia de la Preciosíssima Sang del barri de Sant Antoni, grups excursionistes i "colles" de gegants.

El seu estupor fou general en conèixer el projecte de l’ajuntament que, segons Guifi.net, "es va presentar només una setmana abans d’aprovar-lo en el ple, sense possibilitat de votar-hi en contra". Guifi.net va assistir al ple, on asseguren que el tinent d’alcalde Ramon García-Bragado els va qualificar d’"il·legals".

Dalmau ho nega: "La Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) ens va informar l’any passat que les nostres activitats són legals, ja que compleixen la figura de l’autoprestació, recollida per la llei". Dalmau lamenta que "es faci propaganda negativa d’un projecte en el qual participen empreses i també ajuntaments, com el de Vic, Sant Feliu de Llobregat o Platja d’Aro".

Pilar Conesa, gerent adjunta d’organització i sistemes d’informació de l’Ajuntament de Barcelona, discrepa: "La CMT diu que les administracions públiques no podem oferir accés a la via pública, perquè seria fer la competència als operadors". Conesa matisa les paraules de García-Bragado: "No es va referir a que Guifi.net sigui il·legal, pot haver-hi iniciatives privades que portin el wifi al carrer, però no un ajuntament".

Dalmau rebat que "la CMT no diu això, sinó que en el seu codi de bones pràctiques per a administracions públiques permet que aquestes intervinguin en el mercat de les telecomunicacions com un operador més, només exigeixen uns requisits per fomentar la lliure competència i per a què actuïn amb independència de comptes".

Les espases estan en alt i Guifi.net ha publicat un comunicat on denuncia que el consistori actua "d’esquenes a les entitats" perquè, diuen, "des de fa molt temps busquem el diàleg amb l’ajuntament de Barcelona, sense cap èxit". Conesa respon: "Són xarxes complementàries que poden conviure".

L’any passat, l’ajuntament va presentar un altre projecte, avui en fase pilot, que crearà una gran Intranet wifi municipal al carrer, usant com a nodes els parquímetres, semàfors, càmeres i altres. "Aquí faran el mateix que ara: usar l’espai de radiofreqüències públiques, que és de tots, per muntar una xarxa tancada que crearà interferències amb la resta", assegura Dalmau.

També FON ha anunciat la creació d’una xarxa wifi a la ciutat, usant els quioscos com a nodes. Guifi.net demana que "interlocutors vàlids de l’ajuntament es coordinin amb la gent que està fent xarxes wifi a la ciutat, per poder interconnectar-nos. Si no ho fan ara que comencen, tècnicament ja no es podrà fer mai".

Nodes de Guifi.net a Barcelona

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina