Elecció de Satya Nadella o tornada de Bill Gates?

Compartir

El fundador i ex-CEO de la companyia de Redmond podria jugar un paper més destacat en la direcció de la companyia al llarg dels propers mesos, al contrari del que indica el seu càrrec d’assessor tecnològic.

Bill Gates (esquerra) i Satya Nadella. Imatge gentilesa de Microsoft

Bill Gates (esquerra) i Satya Nadella. Imatge gentilesa de Microsoft

Nadella és un “complet desconegut”, encara que ho poso entre cometes perquè, evidentment, en ser un alt directiu de Microsoft fins a la data i abans d’ocupar el càrrec que ara ostenta Steve Ballmer, per força havia de ser conegut en els cenacles empresarials i entre els clients i partners  de la companyia de Redmond. I, malgrat tot, el seu nom no ha vingut sonant ni una part del que altres noms de candidats com Stephen Elop o Alan Mulally han sonat al llarg dels darrers mesos o anys en els mitjans.

D’altra banda tenim un nom àmpliament conegut com el de Bill Gates (qui no coneix a Bill Gates!) Que “dedicarà més del seu temps als afers de Microsoft” o, dit d’una altra manera, “s’involucrarà més en els afers i el dia a dia de Microsoft“. De què estem parlant? D’un nou CEO o de la tornada “d’amagatotis” del fundador i amb qui la companyia de Redmond va viure la seva època de màxima esplendor?

Hi ha motius de sobres per a què Bill Gates prengui un paper més actiu en el dia a dia i les operacions de Microsoft; continua essent un personatge respectat, amb influència i coneixement del sector malgrat que se n’hagi allunyat. Però, si havia de tornar, per què fer-ho en un paper secundari i no una altra vegada com a CEO?

Probablement, una “tornada a l’arena” des del mateix càrrec que va abandonar en favor de Steve Ballmer hauria estat vista per molts com una forma de continuïtat poc desitjable. Per a molts analistes (com els de Yankee Group) Microsoft necessitava sang nova, fins i tot de fora de la companyia, i si bé Nadella ha estat una promoció interna, la seva feina previa el prepara per suposar una ruptura amb l’estil de direcció imperant fins ara i situa al capdavant una persona preparada per als reptes als quals Microsoft s’ha d’enfrontar en el futur del camp de les noves tecnologies.

Però, i si bé això ha d’anar dirigit a satisfer els qui volien una ruptura respecte a “l’estil Ballmer” encara que sigui de manera més conservadora i menys radical que portar algú de fora, d’altra banda també podem tenir una facció que tingui por a canvis excessius. Aquesta por podria, fins i tot, veure’s expressada a la borsa amb una baixada substancial de la cotització de la multinacional nord-americana. Això tampoc és desitjable i, d’aquí, l’entrada en escena de Bill Gates.

Situar al fundador i actualment figura de certa continuïtat amb el passat tan a prop del nou CEO, tranquil·litza aquesta facció recelosa de grans canvis, que pot veure en l’ex-president i flamant nou assessor tecnològic de Nadella un contrapès que li pararà els peus al bo d’en Satya quan aquest es vulgui passar de la ratlla amb canvis massa radicals, abruptes i tallants amb l’imperant fins ara.

En resum, potser darrere del nou nomenament de Gates s’hi amagui no l’elecció d’un CEO, sinó un duet directiu en el qual un d’ells (Nadella) exercirà de cavall que estira el carro tant ràpid com pot i l’altre (Gates) frenarà prou per obtenir el punt d’equilibri entre les dues postures, la d’introduir massa canvis i la línia continuista.

Si aquesta hipòtesi fos certa, Gates exerciria com a quelcom més que conseller tecnològic, essent un “co-CEO a l’ombra”, i és possible que es retiri en un període que pot anar de l’any als dos anys un cop Satya Nadella hagi après a pilotar la nau sol trobant l’equilibri entre totes les faccions, visions i interessos en joc a Microsoft.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: