Els add-ons arriben a Google Docs

Compartir

Les funcions dels documents de text i els fulls de càlcul es poden estendre mitjançant la inclusió de petites aplicacions de terceres parts.

La coneguda suite ofimàtica en línia de Google amplia les seves funcionalitats obrint-se a terceres parts. I ho fa a través d’un mecanisme anomenat add-ons, peces de programari que s’acoblen com a extres, i que poden ser programades per desenvolupadors de fora de Google i integrades amb Docs mitjançant el que s’anomena una API (Application Program Interface).

Selecció de complements a Google Docs

Selecció de complements a Google Docs

De moment, les aplicacions de la suite que es beneficien d’aquesta novetat són Docs i Sheets, és a dir, el processador de textes i el full de càlcul. En el cas dels documents, un cop instal·lat l’add-on, aquest estarà disponible per a tots els documents que tinguem en el nostre compte, mentre que en el cas dels fulls de càlcul, només per aquells comptes que hagin estat migrats als nous fulls de càlcul.

Si bé alguns de vosaltres podreu pensar que en recaure el pes del processament de dades de Google Docs al servidor, no cal un ordinador potent i podem carregar tants add-ons com vulguem, això no és del tot cert, ja que una part del ‘pes’ de l’execució sí que es desenvolupa a la màquina local, per la qual cosa recomanem instal·lar només aquells afegits que siguin essencials i imprescindibles.

I quins add-ons podem trobar? Doncs, per exemple, una galeria de ‘templates’, plantilles de tipus de document estàndard, diccionaris, traductors de text, assistents per enviar correu electrònic a partir d’una plantilla de document, fulls de càlcul que funcionen com a sudokus, i fins i tot un petit CRM.

De moment, i fins a on tenim vist, tots els complements són gratuïts, però hi ha la possibilitat que siguin de pagament amb l’abonament lligat al nostre compte de Google, el mateix que, per exemple, emprem per pagar les apps adquirides a Play.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: