Els fabricants de microxips s’alien amb Microsoft en els tablets

Compartir

Tant Intel com AMD han indicat que les seves properes generacions de xips per a tablets seran només compatibles amb Windows 8, deixant de banda Android.

Aquests darrers dies, i en declaracions d’executius dels dos principals fabricants de microxips (Intel i AMD), hem sabut que les properes generacions dels seus processadors mòbils concebuts per al seu ús en tablets (noms en clau Clover Trail i Hondo respectivament) només seran compatibles amb Windows 8.

Si això fos veritat, altres plataformes com GNU/Linux i Android (una variant de l’anterior) tindrien vetat el seu accés a aquests tablets, en els quals només s’hi executaria el sistema operatiu de Microsoft. Tot i això, les declaracions dels executius d’ambdues empreses poden ser matisades.

És possible que al què es refereixin exactament no sigui a un impediment físic per córrer qualsevol sistema operatiu, però si limitar que la informació tècnica detallada vagi a altres fabricants de programari que no siguin Microsoft.

Si aquest fos el cas, tant Intel com AMD obliden que la comunitat de desenvolupadors de Linux ha lluitat sempre contra aquesta mena de pràctiques per part d’uns fabricants de maquinari molt lligats a Microsoft i a la plataforma Windows, estàndard de facto triat pels consumidors. Des d’aquesta comunitat es podria recrear, i per mitjà de l’enginyeria inversa, el funcionament d’uns xips que no deixen de ser compatibles amb el joc d’instruccions x86, i amb això crear drivers per al funcionament correcte sota altres plataformes de programari.

També podria ser que aquests executius d’ambdues companyies es refereixin al fet de que aquests xips seran venuts a fabricants de maquinari per al seu ús en dispositius amb Windows 8, en els quals s’hi inclouran mesures per evitar el canvi de sistema operatiu, d’una manera semblant a les proteccions establertes en els smartphones. Si aquest model funciona en els terminals mòbils i no està donant problemes legals (acusacions per pràctiques monopolístiques o semblants), hi ha algun motiu per no aplicar-lo als tablets?

Finalment, una altra hipòtesi apunta a una operació cosmètica per “espantar” als fabricants que estiguin pensant en crear tauletes tàctils basades en aquests nous xips i funcionant amb Android. En la mateixa línia, i atès que les declaracions no han estat fruit d’una nota de premsa o roda de premsa oficial de les empreses, si no d’alguns dels seus directius en fòrums tècnics, això ens fa pensar en quina influència estarà tenint Microsoft darrere les bambolines.

Almenys per part d’Intel, aquest joc és molt estrany, ja que la companyia es va comprometre amb Android durant el passat CES de Las Vegas i, actualment, aquesta és la plataforma que més creix, essent encara una incògnita l’acceptació de Windows Phone per part dels usuaris, i de Windows 8 en el mercat dels tablets.

Els tablets que empren Android com a sistema operatiu munten processadors d’arquitectura ARM fabricats per companyies com Qualcomm i nVIDIA. Tot i això, i malgrat les paraules dels representants d’Intel i AMD, no seria d’estranyar que veiéssim tablets amb xips Clover Field i Hondo funcionant sota Android o un altre sabor de Linux poc després de la presentació d’aquests.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: