Els futurs navegadors web de Microsoft podrien constituir un sistema operatiu en si mateixos

Compartir

InternetUn projecte del laboratori d’investigació de la companyia de Redmond perfila el navegador com l’únic programari de l’ordinador, a través del qual s’executaran les aplicacions d’un servidor.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No és cap secret ni diré res que s’escapi del domini públic si afirmo que en la guerra oberta que mantenen Google i Microsoft per captar les preferències dels internautes, la segona porta les de perdre. No és que es trobi en una posició marginal, però ser la segona o tercera companyia en importància essent superada per Google i Yahoo! depenent dels camps als quals ens estiguem referint, no és precisament satisfactori per a una companyia acostumada a ser número u en tot.

Ja fa temps que la companyia fundada per Bill Gates es va bolcar en la Xarxa de xarxes, en els serveis que ofereix i en captar l’atenció dels internautes. Actualment el seu navegador web Internet Explorer disposa d’una quota de mercat superior al 70%, però el seu domini es veu amenaçat per la puixança de Firefox, que ja ostenta un 20% del mercat, xifra superior en alguns països. És per això que Microsoft s’ha vist obligada a millorar el seu browser i a encarar el futur d’una manera diferent per mantenir el seu lideratge i ampliar-lo en la mesura del què li sigui possible.

Una de les seves possibles respostes podria venir donada per Gazelle, un navegador web que executaria les funcions de sistema operatiu i que, de moment, només és un concepte. La companyia de Redmond ha publicat un "white paper" (una mena de treball d’anàlisis) explicant els detalls tècnics d’aquesta nova arquitectura de navegador web.

Mentre que en un sistema operatiu, el navegador funciona com un programa més emprant el sistema com a intermediari per funcionar sobre el maquinari, Gazelle actuaria com a intermediari ell mateix, oferint a l’usuari la possibilitat d’accedir a la Xarxa, executar diverses instàncies (per entendre’ns, obrir diverses finestres) i mantenir cada procés encetat.

Gazelle encara es troba lluny d’arribar a materialitzar-se en un producte concret, però és una mostra de cap a on pot estar evolucionant Microsoft; potser en el futur ens esperi un sistema operatiu servidor, un sistema client per a màquines multifunció més potents, i els clients limitats al navegador per a execució d’aplicacions allotjades, i que serien l’equivalent modern als "terminals tontos" d’abans, tot i que aquest cop una mica més intel·ligents.

El "white paper" sobre Gazelle pot ser descarregat lliurement del lloc web de recerca i desenvolupament de Microsoft, estant disponible en format PDF.

Guillem Alsina