Els grans fabricants de tel

Compartir

Nokia i Sony Ericsson ultimen els detalls dels seus respectius serveis de descàrrega de música per a telèfons mòbils, que veuran la llum molt aviat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Apple va canviar molt l’orientació del sector tecnològic en treure al mercat el seu iPod combinat amb la botiga iTunes, i d’aleshores ençà ha estat líder en la revolució de l’oci digital a bona part del món. I, naturalment, veure un pastís tan saborós ha anat despertant la gana d’altres possibles comensals, essent els fabricants de telèfons mòbils els últims en apuntar-se, de moment, al banquet.

Sony Ericsson està donant els darrers tocs al seu servei PlayNow Plus, el primer client del qual serà l’operadora sueca Telenor. L’usuari haurà d’abonar una quota mensual d’uns 15 dòlars que li donarà dret a un nombre il·limitat de descàrregues de cançons en format MP3. A més, i a diferència d’altres serveis, un cop finalitzada la subscripció, la música podrà ser guardada ad eternum, i pot ser escoltada en altres reproductors, pel que es dedueix que està lliure de proteccions DRM.

Per al futur proper s’espera el desplegament progressiu d’aquest servei en d’altres països, tot i que encara no s’han donat a conèixer dates concretes.

Un altre gran fabricant que es decanta per oferir un servei propi de descàrregues de música és Nokia, qui també ultima Comes With Music. Aquest veurà la llum per primera vegada comercialment al Regne Unit de la mà de Carphone Warehouse. De la mateixa manera que el servei de la seva homòloga sueca, proporcionarà descàrregues il·limitades que quedaran després d’haver-se donat de baixa del servei.

A l’igual que en el servei de Sony Ericsson, encara no tenim dates de desplegament en altres països.

Tots aquests serveis són proporcionats directament pel fabricant dels terminals amb acords puntuals amb les operadores, seguint l’estela deixada per Apple no només amb la iTunes Store, sinó també amb l’App Store, malgrat que això últim (la distribució de les aplicacions) queda més en mans del fabricant del sistema operatiu que empren els telèfons de companyies com Nokia o Sony Ericsson.

Falta veure com reaccionaran a aquests moviments la resta de jugadors importants, com poden ser LG o Samsung.

Guillem Alsina