Els grans llibreters ataquen el coneixement lliure

Compartir

Els eBooks i les llicències Creative Commons són l’objectiu de les grans multinacionals del sector als Estats Units, fins i tot si es tracta de llibres de text per a escoles.

Imatge gentilesa de Jixar a Flickr sota llicència Creative Commons

Imatge gentilesa de Jixar a Flickr sota llicència Creative Commons

Boundless Learnings és una start-up nord-americana que busca oferir una alternativa digital de baix cost als llibres de text impresos d’escoles, instituts i, en general, centres d’estudi variats. El cost d’aquests llibres de text, juntament amb el preu d’altres coses que s’han d’assumir en aquests centres d’educació, fan que moltes vegades les famílies no puguin fer-hi front, de manera que Boundless busca proporcionar una alternativa de baix cost sense pèrdua de qualitat davant d’opcions en paper dels principals subministradors de llibres escolars.

El problema és que Boundless pren exactament el llibre de la competència i substitueix els textos i imatges per altres elements disponibles sota llicència Creative Commons, de manera que -asseguren- la qualitat és la mateixa, però copien l’estructura del llibre. Això ha provocat que tres grans editorials nord-americanes el principal client de les quals és el sistema educatiu nord-americà, hagin posat una denúncia conjunta contra aquesta jove editorial alternativa.

Són, concretament, Pearson, Cengage Learning, i Macmillan Higher Education, que han interposat la demanda per violació de propietat intel·lectual.

Tant el programari lliure com els continguts audiovisuals sota llicència Creative Commons han evolucionat en gran mesura copiant inicialment la mateixa estructura o idea bàsica dels programes i continguts comercials dels quals s’oferien com a alternativa, per evolucionar després per un camí propi.

Un cas paradigmàtic és el navegador web Netscape, al qual Microsoft ‘va copiar’ la seva essència incloent una interfície d’usuari, menús i funcionalitats semblants en els primers Internet Explorer, recorrent per tant el camí al revés, anant del programari lliure al tancat o privatiu.

Per fonamentar la seva denúncia, les tres editorials posen l’exemple d’un dels seus llibres sobre biologia, en el qual, i per tal d’il·lustrar les dues primeres lleis de la termodinàmica, els autors posen sengles imatges d’un ós corrent i una altra d’un ós pescant. La versió lliure i alternativa editada per Boundless recorre al mateix tipus d’il·lustracions, un ós corrent i un altre pescant, però amb imatges tretes de la Viquipèdia i disponibles sota llicència Creative Commons.

El que es posa en joc en aquesta demanda és saber fins a quin punt es pot considerar una còpia que viola els drets de propietat intel·lectual quelcom que s’ofereix com a alternativa i, per tant, utilitza un esquema de funcionament semblant.

Recordem que els textos i imatges inclosos en els llibres de Boundless estan disponibles sota llicències lliures, i que és l’estructura d’aquests llibres (calcada a la dels volums dels grans llibreters) la que s’està posant en dubte.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: