Els grups de notícies es moren

Compartir

InternetEren el Facebook dels anys 80 i 90. Els grups de notícies ("newsgroups") foren els primers fòrums públics per conversar a Internet, amb milions de visitants. Enguany celebren el seu 30 aniversari caiguts en l’oblit, el correu brossa i el desconeixement de la majoria dels internautes. Dels 200 grups espanyols, amb prou feines en segueixen vius uns vint.

Mercè Molist – Cada cop menys gent visita els grups de notícies, sigui a Espanya o a la resta del món. La seva finalitat inicial, la xerrada i intercanvi de coneixement, s’ha vist ofegada per una allau diària de "spam" i l’èxode de la gent a fòrums més moderns. La majoria del seu tràfic ja no són converses sinó l’intercanvi de música i pel·lícules, que satura les poques màquines que segueixen en aquesta llegendària xarxa.

L’entitat acadèmica RedIRIS, que va donar vida als grups espanyols, ha anunciat que en el 2010 deixarà d’oferir aquest servei, per ser "decadent i minoritari". Segons RedIRIS, "algunes institucions han mostrat interès en cancel·lar el servei, ja que els recursos per al seu manteniment són superiors a l’ús que se’n fa per part de grups reduïts d’usuaris".

Fa dos anys va morir el darrer organisme que cuidava dels grups espanyols: el Corus-es. Entre les seves funcions destacaven la creació o esborrat de fòrums i el control del correu brossa. Quan algú volia crear un nou grup, ho anunciava a es.news.propuestas, la comunitat ho discutia a es.news.grupos i el Corus-es convocava una votació. El resultat es publicava a es.news.admin. Avui, aquests tres "newsgroups" no són més que "spam".

El Corus-es havia nascut el 1998, abrigat per RedIRIS, i agrupava representants dels usuaris i els administradors dels servidors de la xarxa. "Segons els seus estatuts, havia de dissoldre’s si no tenia un mínim de membres. Aquesta situació es va donar al novembre del 2006, ja que només hi havia un administrador i se’n requerien quatre. Feia molt de temps que els grans ISP se n’havien desmarcat", explica Miguel Ángel Román, darrer portaveu del Corus-es.

America Online va treure les seves màquines de la xarxa mundial de "newsgroups" el 2005 i molts proveïdors van seguir el seu exemple. O, simplement, van deixar d’administrar-los, explica Román: "Alguns, com els de Terra i Ono, van ser aïllats de la xarxa perquè no controlaven el spam, perquè en realitat ningú els administrava, eren servidors passius deixats a la seva pròpia inèrcia".

A mesura que es retiraven servidors, els assidus es quedaven sense accés o havien de buscar-lo en altres països. Algunes universitats, com la UNED, els conserven però són cada cop més els voluntaris i els serveis de pagament els que aguanten la xarxa. "Els grans proveïdors a Espanya ja no informen als seus clients que hi ha aquest servei ni com configurar-lo", afirma Román.

I a més, els aficionats a l’intercanvi d’arxius van descobrir que els grups de notícies eren bons substituts del P2P i van començar a usar-los per a aquesta funció, en els fòrums anomenats "binaris". Aquesta pràctica sobrecarregava els servidors i el Corus-es va decidir esborrar els binaris, el què va provocar "una forta reacció per part dels usuaris i va danyar la nostra credibilitat", recorda Román.

Segons Emilio Santos, que també estava en el Corus, "el motiu de suprimir els binaris era fer la xarxa més atractiva de cara a què podien aportar servidors". Si en els fòrums només hi havia text, ocupaven poc espai i ample de banda i "els responsables de les màquines no havien de témer que algú creés un grup binari que els esgotés els recursos sense que se n’adonessin", explica Santos.

La despoblació dels fòrums havia començat amb el canvi de segle, però la fi del Corus va escenificar la seva completa deriva. Santos administra un servidor gratuït en què assegura que "s’ha notat la davallada d’altes". Segons el tècnic, "a Espanya hi ha molts menys servidors de "newsgroups" que fa uns anys. Els de Telefónica, que usava la majoria, ja no donen servei i, a més, els clients no ho sol·liciten perquè no ho coneixen".

La raó de fons és clara, diu Román: "Els servidors disminueixen perquè la demanda disminueix". La xarxa mundial de "newsgroups", assegura, "està obsoleta i l’aparició d’altres fòrums ha restat mercat a una tecnologia de només text". La necessitat de xerrar en línia l’omplen avui milers de llocs gràfics a la web, més fàcils d’usar perquè no es requereixen programes ni servidors especialitzats.

La majoria de les converses en els grups espanyols han estat substituïdes per una lletania de missatges brossa. En els més veterans segueixen les converses, adornades amb quantitats importants de "spam", com a es.charla.moteros, es.charla.gastronomia, es.rec.deportes.aventura, es.rec.fotografia, es.rec.viajes, es.rec.cine, es.rec.comics. Però, diu Santos, "estan molt aturats".

Alguns cops, corre per ells algun missatge que demana un "renaixement", però només genera algunes respostes que es perden en el vent digital i després tot segueix, parat en el temps però en moviment, cada cop més lent. Román assegura: "Ara mateix els grups de notícies funcionen per inèrcia. No sembla probable que ningú els esborri i, segons els usuaris vagin desapareixent, es quedaran buits, com aquests pobles fantasmes on la gent gran envelleix i els joves en fugen".

Com funciona

Els grups de notícies van néixer el 1979, una dècada abans que la World Wide Web, quan Internet era feu de militars i científics. Els seus inventors foren Tom Truscott i Jim Ellis, dos estudiants de la universitat nord-americana de Duke. Van concebre aquesta xarxa, a la que van anomenar Usenet, com un fòrum per resoldre els problemes de la gent que usava el sistema Unix, però ben aviat es va convertir en un lloc per a parlar de qualsevol cosa i el seu creixement es va fer exponencial.

Usenet és una xarxa mundial de desenes de milers de servidors interconnectats que emmagatzemen els missatges de milers de fòrums. Per a llegir-los cal accedir a la xarxa a través d’un d’aquests servidors, la majoria gratuïts, i tenir un programa especial, anomenat "lector de notícies". És semblant als actuals lectors de RSS: s’indica al programa quins fòrums ens interessen i, cada cop que volem, descarrega els nous missatges.

El 1991 RedIRIS va posar en marxa els grups espanyols, els noms dels quals comencen per "es" i s’organitzen per temàtiques. Per exemple, "es.charla.moteros". El 2001, Google va comprar l’arxiu mundial de missatges d’Usenet, salvant-lo de la destrucció. Encara es conserva a groups.google.com, on també s’accedeix via web als grups que existeixen actualment. Aquest arxiu és un tros d’història: s’hi poden veure els missatges que enviava la gent en plena crisi de Tiananmen, Chernobyl o la caiguda del mur de Berlín, amb testimonis directes com passa ara amb l’Iran.

RedIRIS cancela el servicio de grupos de noticias

Usenet – Centro de información en español

Google Groups

Jerarquía ES

Copyright 2009 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)