Els grups del Parlament Europeu a favor d’un paquet de mesures per controlar m

Compartir

L’aprovació definitiva haurà de ser realitzada pel Parlament Europeu en sessió plenària aquest proper setembre. Els moviments de defensa de la llibertat a la Xarxa ja s’estan mobilitzant per mostrar la seva protesta i rebuig davant les esmenes aprovades.


Redacció iMàtica – Popularment se les coneix com esmenes-torpede per considerar que torpedinen d’una forma metafòrica les bases llibertàries que han assentat l’Internet actual, i constitueixen una sèrie d’afegits en forma legal d’esmena a la Directiva Europea sobre Telecomunicacions que deixen un marge d’actuació als governs dels diferents països membres per a què regulin certs aspectes dels protocols de comunicacions o programari emprat, i dels continguts publicats. Alguns d’aquests governs, com el de França o el d’Estònia, són partidaris de controlar més estrictament el que es publica a la Xarxa per diferents motius.

De moment, tots els grups que integren les comissions de la Unió Europea relacionades directament o vinculades d’alguna manera amb el sector TIC s’han manifestat partidaris d’acceptar les esmenes proposades, el que haurà de ser ratificat pel Parlament Europeu a la tornada de les vacances estiuenques en les que estem entrant.

Les esmenes proposades són:

Esmena H1: permetre als governs establir restriccions per evitar el contingut il·lícit a Internet, deixant també llibertat per prendre decisions sobre la qualitat del servei.

Esmena H2: preveu la creació de mecanismes de cooperació entre els proveïdors de serveis d’Internet (ISP’s) i els productors de continguts.

Esmena H3: mitjançant aquesta proposta, els proveïdors de servei quedaran obligats a controlar les activitats dels internautes i a advertir-los per correu electrònic de les possibles activitats il·lícites que duen a terme.

Des de la FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure), una organització sense ànim de lucre dedicada a l’establiment d’un mercat de telecomunicacions lliure, s’han criticat durament aquestes esmenes, afirmant que el resultat de la seva aprovació definitiva seria una Internet soviètica, referint-se al ferri control que a l’antiga Unió Soviètica posseïa l’estat sobre qualsevol aspecte de la vida quotidiana.

El fet cert és que aquesta és una regulació marc, i que haurà de ser completada per cadascun dels estats, essent adequada a les seves pròpies legislacions, però amb les esmenes proposades queda més tancada que abans.

Encara ens queda tot el període estiuenc per davant abans que el Parlament Europeu torni a reunir-se per discutir sobre les esmenes aprovades pels grups, un període que serà aprofitat per les organitzacions que s’oposen a aquestes mesures per organitzar campanyes ciutadanes de pressió que aconsegueixin capgirar la postura dels diferents grups del Parlament.

Guillem Alsina