Els JJOO de Londres posen al límit les connexions mòbils a Internet

Compartir

L’organització ha patit caigudes en els seus propis sistemes i, fins i tot, ha arribat a perseguir les xarxes Wi-Fi no autoritzades.

JJOO de Londres 2012

Uns jocs olímpics sempre posen al límit les noves tecnologies. Es proven noves maneres d’emetre’ls per televisió, de mesurar les marques dels participants (ja siguin en temps o en distància), i de fer arribar tot aquest volum d’informació als qui els segueixen des de les seves llars. Algunes de les innovacions tècniques que ens han llegat a través de les darreres dècades aquests esdeveniments són les càmeres zenitals en els estadis, les submarines a les piscines, o la foto finish.

Aquesta edició és, sense cap mena de dubte, la de les xarxes socials. En els darrers anys, l’ús de serveis com Facebook, Twitter o YouTube han augmentat notablement, a més de popularitzar-se altres i sorgir-ne alguns de nous, com Google+. Paral·lelament, la connectivitat a través del mòbil ha augmentat considerablement, a un ritme molt superior al de renovació i ampliació de les infraestructures.

L’enviament de vídeos capturats directament amb el telèfon, de realització de tweets, d’actualitzacions i consultes a les xarxes socials i de descàrrega del correu entre altres operacions, es fa difícil enmig d’esdeveniments com ara fires i congressos, fruit del col·lapse de les xarxes mòbils fins i tot quan es reforcen aquestes amb un desplegament addicional de mitjans. Els Jocs Olímpics, com a magne esdeveniment que concentra una gran quantitat de públic en directe, no en pot ser una excepció, i en aquesta edició l’organització ha experimentat dificultats amb l’ús dels mitjans electrònics de transmissió a causa de l’ús que els assistents realitzen d’aquests mateixos mitjans.

Ha estat tal el col·lapse, que l’organització s’ha vist obligada a realitzar una crida als qui assisteixen en viu als diversos esdeveniments dels Jocs, per tal que evitin al màxim l’ús de les xarxes socials i dels serveis online. Un exemple dels incidents que es poden provocar per aquesta saturació de les xarxes es va donar a la prova de ciclisme en carretera, en la qual les dades de GPS foren inaccessibles durant bona part del recorregut, no per problemes amb els satèl·lits o els receptors, si no per la sobresaturació de les freqüències. Això va redundar en que no es va poder donar informació fidedigna de la distància que separava als corredors del capdavant de la resta dels participants.

Ha arribat fins a tal punt la preocupació de l’organització sobre la disponibilitat de freqüències i les interferències provocades pels assistents, que ha arribat a crear una mena de “policia del Wi-Fi”, persones equipades amb detectors de senyals que han anat obligant als qui tenien una senyal de Wi-Fi aliena als jocs, a tancar-la.

Això, necessari segons l’organització, ha despertat tota mena de crítiques entre els internautes, òbviament molt sensibilitzats sobre tot el que sigui negar l’accés a la Xarxa a algú.

Les crítiques s’han dirigit tant a l’organització com als proveïdors oficials de connectivitat a Internet dels Jocs, en aquest cas British Telecom, companyia que ha pactat amb Vodafone i O2 l’ampliació de les infraestructures de connectivitat.

Com dèiem al principi d’aquesta notícia, el problema no només es presenta en aquests Jocs Olímpics, si no que també es pateix en qualsevol altre esdeveniment, fins i tot en aquells més tecnològics com el Mobile World Congress de Barcelona o el CES de Las Vegas, i revela un problema de fons més rellevant: malgrat que les concentracions puntuals de persones per fires, congressos i esdeveniments diversos són prou habituals, segueix sense solucionar-se un problema que ha estat criticat i molt recriminat a les organitzacions.

L’alliberament i ampliació de freqüències podria ser una solució, tot i que aquesta acaba depenent sempre d’empreses privades que, molts cops, no despleguen prou material tement que se’ls disparin les despeses i no els surti a compte el muntatge.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: