Els jocs ol

Compartir

Abans i durant els jocs les polítiques restrictives respecte a l’accés a la Xarxa de xarxes es veuran suavitzades, però… i quan acabi l’esdeveniment?


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La República Popular de la Xina és un dels països del món que controla i censura el que els seus internautes consulten a la Xarxa global, a més de vigilar-los atentament quan hi estan navegant, el que ha dut a més d’una detenció per dissidència política.

Aquesta situació ha provocat crítiques contràries al règim de Pequín per part de governs i organitzacions no governamentals com Amnistia Internacional o Reporters Sense Fronteres, però es pot veure suavitzada per l’esdeveniment esportiu dels jocs olímpics, que es disputaran enguany a la capital xinesa.

El govern xinès va anunciar fa unes quantes setmanes que posarà a disposició dels atletes, periodistes i visitants estrangers connexió a Internet sense censura, tal i com li havia sol·licitat el Comitè Olímpic Internacional (COI) després d’una visita d’alguns dels seus inspectors.

A més, aquests darrers dies ha relaxat les mesures que priven als seus ciutadans d’accedir a tots els continguts de la Xarxa de xarxes. Un exemple d’això és la versió en anglès de la Wikipedia, fins ara inaccessible i que ara pot ser consultada si exceptuem termes comprometedors per al govern xinès com Tibet o Tiananmen.

Un altre mitjà censurat per Pequín és la televisió, que habitualment s’emet amb un petit retard a fi d’evitar actes no programats ni desitjats per les autoritats o protestes públiques que emprin la senyal de TV per donar-se a conèixer al món. És quelcom que ja hem vist a occident d’ençà que Janet Jackson va ensenyar un pit a l’intermedi de la final de la Super-Bowl, un "accident" que va provocar que a partir de llavors i durant una llarga temporada, els espectacles de televisió als Estats Units (com la cerimònia dels Òscar) fossin emesos amb un petit retard per a controlar els continguts de l’emissió a la recerca d’actituds "no adequades". Gràcies a la intermediació del COI, l’organització ha donat garanties de què la senyal televisiva serà emesa en temps real.

El que queda preguntar-se ara és: quan s’hagin acabat els jocs tornarà la censura d’Internet a la Xina en tota la seva cruesa? aprofitaran les autoritats per venjar-se d’aquells internautes que hagin consultat continguts "no adequats" o publicat opinions crítiques amb el seu govern?

Guillem Alsina