Els nous smartphones de Nokia arriben a temps?

Compartir

La companyia finlandesa es troba al bell mig d’una sèrie de canvis dràstics, convençuda de que podrà remuntar la situació per tornar al domini d’abans en el terreny dels smartphones. Res més lluny de la realitat, però tampoc és una situació de crisi encara que si es necessitaven amb una certa pressa aquests nous aparells.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mai m’he acabat de creure del tot la fanfàrria periodística que anunciava a so de bombo i platerets la crisi de Nokia, malgrat que si que comparteixo algun dels postulats que la recolza. La companyia finlandesa ha comès algunes errades com en el cas de l’N97, la primera versió del firmware del qual provocava molts problemes, però també ha tingut encerts espectaculars que, curiosament, no han estat tan difosos pels mass media (cas de l’N900).

Que Nokia deixi de tenir un domini tan subjugador del mercat com abans és lògic, car aquest es troba més fragmentat per diverses opcions de plataforma informàtica per a telèfons d’alt rendiment. Existeixen més sistemes operatius que fa uns quants anys, i és lògic que molta gent vulgui provar coses noves, allunyant-se de Symbian que fins fa poc era gairebé l’única opció existent en el mercat.

És una cosa semblant al què li va passar a Palm: de sobte, i amb la irrupció de la categoria dels smartphones a mode de fusió entre telèfon i PDA, Epoc/Symbian es perfila com un rival per al Palm OS quan fins a la data no ho havia estat, Microsoft decideix entrar en el mercat amb Windows CE, i Linux es troba aquí, latent però amenaçant. A Palm es van posar nerviosos, no van saber ni com ni quan reaccionar, i la resta de la història ja la coneixem.

Malgrat tot, sembla que a Nokia si que han sabut reaccionar, i han començat per apostar a aquesta fragmentació que abans comentava jugant a dues cartes: Symbian i MeeGo, cadascun en el seu nínxol i cadascun orientat a un públic en concret.

La continuació és el que tenim entre mans: una sèrie de mòbils que mantenen la fama del fabricant de tenir el port-foli de telèfons més ampli del mercat per a cobrir qualsevol necessitat, amb característiques que els fan molt atractius i no només a un tipus de públic determinat, si no a uns quants perfils.

Nokia ho necessitava d’un moment a un altre, malgrat que no amb urgència, i en aquest sentit els nous smartphones presentats li vindran com anell al dit en el futur proper.

Sí, pot ser que Nokia continuï caient en el mercat, però serà una cosa normal i assumible. L’única cosa que ha de fer és no deixar-se dominar pels nervis i continuar traient al mercat excel·lents aparells com ho ha fet fins ara amb les conegudes excepcions que tots sabem. I és que tothom es pot equivocar, incloses les grans companyies, que per això són grans: perquè tot i ficar la pota, continuen aquí, venent més que ningú.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina