Els perills en l

Compartir

L’ONG Common Sense Media i Trend Micro Internet Safety for Kids & Families uneixen els seus esforços per a conscienciar i instruir a pares, educadors i joves sobre la idoneïtat de les pàgines web en funció de l’edat, així com sobre altres qüestions relacionades amb la seguretat a Internet.


Col·laboradors – Trend Micro i l’organització sense ànim de lucre Common Sense Media, ONG que treballa per millorar l’impacte dels mitjans de comunicació entre els nens, s’han associat amb el propòsit d’ajudar a pares, educadors i al jovent en general a comprendre millor com obtenir el més gran potencial de la web per motivar la creativitat, la col·laboració i l’aprenentatge, així com per augmentar el grau de conscienciació sobre les qüestions relacionades amb la seguretat a Internet, com ara el ciber-crim, el robatori d’identitat, el correu brossa, el spyware o l’adware.

Common Sense Media aconsella a les famílies sobre l’ús dels mitjans de comunicació i avalua el grau de confiança i responsabilitat dels mateixos i l’entreteniment en funció d’uns criteris basats en el desenvolupament. Juntament amb Trend Micro Internet Safety for Kids & Families, que forma part del Programa de Ciutadania Global de Trend Micro, aquesta associació permet augmentar el nivell de conscienciació i proporcionar educació tant a pares, com a educadors i a joves per tal que aquests puguin utilitzar Internet de forma segura i aprofitar al màxim el seu potencial.

Un dels objectius de Common Sense Media és aconseguir una generació de nens i joves que sigui més segura, intel·ligent i ètica, en la mesura que ells són creadors i consumidors de mitjans en línia”, comenta Jim Steyer, CEO i Fundador de Common Sense Media. “L’experiència tècnica de Trend Micro en el terreny de la seguretat a Internet juntament amb les nostres millors pràctiques, ajudaran que tant pares com fills adquireixin els coneixements i desenvolupin les habilitats necessàries a l’hora de moure’s amb seguretat en els mitjans digitals”.

Tot i que molts dels pares a dia d’avui coneixen l’existència dels perills del món en línia i de la seva representació a través de llocs web de contingut inapropiat, ciber-bullying o lladres en línia, l’equip d’investigació de Trend Micro ha detectat un augment de pàgines web de confiança que amaguen codi maliciós instal·lat en elles pels ciber-criminals, els quals moguts per l’ànim de lucre, han trobat una alternativa per infiltrar-se en els equips dels usuaris i robar informació personal i dades confidencials com ara els números de la seguretat social, informació bancària o els codis de les seves targes de crèdit.

Les pàgines de xarxes socials, per exemple són terriblement populars entre la gent de 9 a 17 anys d’edat, molts dels quals suposadament dediquen més temps a visitar aquestes pàgines que a veure la televisió, tal com revela una investigació realitzada pel Nacional School Boards Association i que porta per títol “Creating & Connecting”. Tot i la seva popularitat, aquests llocs en la seva majoria han estat i són creats amb tecnologies Web 2.0, i són el principal objectiu de ciber-criminals i autors de malware, els quals es dediquen a explotar la seva naturalesa interactiva per llançar atacs maliciosos. Segons l’“Informe sobre Amenaces i Previsions” de Trend Micro, les amenaces Web 2.0 van augmentar de forma sobtada el gener del 2008, arribant a un volum màxim d’1,5 milions, comparat amb la xifra de desembre de 2007, quan fou d’1 milió.

Els ciber-criminals també estan emprant la tècnica del “typo-squatting” per atreure amb enganys a navegants desprevinguts cap a pàgines web malicioses quan, per accident, escriuen una URL de forma equivocada o amb algun error ortogràfic. Fins fa no gaire els nens i joves eren les principals víctimes d’aquest mètode, doncs eren atrapats sense el seu consentiment i dirigits a llocs pornogràfics.

Encara que un jove no hagi estat mai víctima dels lladres en línia o no s’hagi vist provocat per ciber-bullies, no ens hem de confiar, doncs encara existeixen riscos a l’hora de navegar per la web que poden no ser evidents per a ells o per als seus pares”, afirma Lynette Owens, Director de la Comunitat d’Integració de Trend Micro. “Desitgem i esperem que l’associació amb Common Sense Media, una organització reconeguda per examinar de manera crítica els continguts web i analitzar la idoneïtat de les pàgines web en funció de l’edat dels usuaris, serem capaços de mostrar a pares i familiars com considerar tant l’essència com la seguretat dels continguts als quals accedeixen en línia”.

Guillem Alsina