Els primers netbooks basats en xips ARM són més petits i lleugers que els seus homòlegs amb Intel Atom

Compartir

MaquinariS’han presentat els primers prototips, entre els que s’hi inclou un Tablet PC al qual se li pot separar completament el teclat, tots ells basats en Ubuntu Linux.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que ARM va anunciar la seva entrada en el segment dels microprocessadors per a netbooks, s’ha generat una moderada expectació entre els mitjans especialitzats sobre el què podrà oferir aquesta companyia. No en va, ARM és la responsable que es troba al darrere d’alguns dels xips més utilitzats en el segment dels smartphones, com el processador que governa l’iPhone d’Apple. Malgrat tot, l’indiscutible domini d’Intel i el desconeixement del gran públic sobre el que pot aportar ARM als seus ordinadors ultraportàtils, ha provocat que fora dels cercles tècnics aquest anunci passés més aviat desapercebut.

El recentment celebrat Mobile World Congress de Barcelona, la fira de tecnologies mòbils més important del món, era l’escenari ideal per mostrar un avanç del què s’acosta amb la nova plataforma de la companyia britànica, i ARM no va perdre l’oportunitat. Gràcies a un vídeo en exclusiva filmat per la prestigiosa ZDNet en el qual entrevisten a Bob Morris, cap de computació mòbil de la companyia, hem pogut veure alguns prototips de netbook en funcionament. La conclusió: més petits i lleugers que els basats en altres plataformes, incloent-hi l’Intel Atom.

Un dels principals motius d’aquesta petitesa dels ordinadors basats en l’arquitectura ARM és la diferència en la ventilació. Mentre que la resta dels netbooks empren una ventilació "tradicional", per aire i amb ventiladors (encara que siguin més petits que els dels seus homòlegs en portàtils convencionals), les màquines basades en l’arquitectura ARM empren l’anomenada "passive cooling", i que podríem traduir literalment com a "refrigeració passiva", i que es basa en l’intercanvi de calor i fred entre diversos components interns de la màquina. Aquesta tècnica fa innecessari l’ús de ventiladors, pel què el nombre d’elements interns disminueix i, per tant, el volum de la maquinària necessària per al seu funcionament.

Una altra conseqüència de l’ús de la refrigeració passiva és que en consumir menys energia (la necessària per activar el sistema de refrigeració -ventilador- en altres equips), la vida de la bateria s’allarga. En els prototips arriba a les vuit hores estant connectat a Internet, un èxit considerable tenint en compte en primer lloc que són prototips (i, per tant, màquines amb un rendiment més qüestionable), i en segon lloc que qualsevol ordinador té una despesa molt més gran d’energia en quant s’activa la tarja de xarxa sense fils.

El preu d’aquestes màquines rondarà els 250 Dòlars, sensiblement inferior al d’un netbook equipat amb microxips d’altres plataformes, i que acostumen a partir d’al voltant dels 350 Dòlars.

Aquesta mateixa setmana també s’ha mostrat un nou prototip de màquina basada en aquesta plataforma: es tracta d’un Tablet PC la pantalla del qual pot ser separada del teclat i actuar com a unitat autònoma.

Fabricat per Always Innovating, el Touch Book ja es pot reservar online, tot i que de moment aquesta possibilitat queda reservada a aquells internautes que visquin als Estats Units. Els altres ens haurem de conformar amb esperar a què es trobi disponible a la resta del món.

Gràcies a l’ús d’un processador ARM, el Touch Book arriba -segons afirma el fabricant- a oferir una autonomia d’entre 10 i 15 hores. El temps també depèn de si l’utilitzem connectat al teclat o no, perquè inclou dues bateries, una a la part de la pantalla i una altra a la part del teclat.

El Touch Book

Windows marginat?

Els prototips mostrats per ARM en el recent Mobile World Congress operaven tots amb sistemes basats en Ubuntu, amb la qual ARM ha signat un acord comercial per a disposar d’un sistema operatiu que encaixi perfectament amb la seva plataforma. Això ens porta a preguntar-nos si el moviment dut a terme pel fabricant britànic de microxips deixarà de banda a Microsoft en un subsegment (al qual podríem batejar com dels netbooks alternatius) de futur tan prometedor com incert. Seran molts els fabricants de maquinari que apostin per ARM per a equipar els seus netbooks?

I el que és més: connectant l’ús que Apple fa dels xips de la companyia a l’iPhone, estarem veient els fonaments d’un futur netbook de la companyia de Cupertino?

Guillem Alsina