Els treballadors de Google s’extralimiten

Compartir

Dos casos recents revelen que treballadors de la companyia del cercador han volgut sabotejar serveis de la competència. Google nega qualsevol implicació directa en els fets.

Oficines de Google. Fotografia de Rober Scoble a Flickr sota llicència Creative Commons

Oficines de Google. Fotografia de Rober Scoble a Flickr sota llicència Creative Commons

Ja sabem que hi ha éssers humans de totes les condicions, i que moltes vegades un col·lectiu ha de passar vergonya pel que ha fet un sol dels seus membres. En aquest cas, l’avergonyida és Google, i els culpables un grapat dels seus treballadors que han intentat sabotejar el servei de dues de les competidores de la companyia de Mountain View.

El primer cas es va donar a Kenya i la víctima va ser un servei online anomenat Mocality, que consisteix en una base de dades d’empreses del país i el model de negoci del qual és l’anomenat crowd-sourcing. La base de dades pot ser emprada per tercers (pagant) per a campanyes de màrqueting i de tota mena.

Recentment, aquesta base de dades fou accedida de manera il·lícita des d’un servidor la IP del qual correspon a Google, i les dades extretes van servir per a què la companyia de Mountain View fes propaganda dels seus propis serveis, competència de Mocality.

Òbviament, els responsables d’aquesta darrera han posat el crit al cel, al què des d’altes instàncies de Google s’ha respost amb una disculpa oficial en nom de la companyia i una investigació interna per tal d’aclarir els fets. Tot i això, aquest no ha estat l’únic fet d’aquestes característiques relacionat d’alguna manera amb la companyia del cercador.

Més recentment encara, es donava a conèixer que des d’ordinadors pertanyents a la multinacional, s’havien adulterat dades d’Open Street Map, una alternativa lliure a Google Maps emprada, per exemple, a les apps de TripAdvisor dedicades a determinades ciutats com Barcelona, Londres o Nova York.

Connectant-se des d’adreces pertanyents a Google, algú va canviar noms i sentits de circulació en carrers de direcció única, a més de provocar altres destrosses.

Denunciats públicament els fets, Google també ha demanat disculpes i ha promès una investigació per aclarir què ha passat.

No és el primer ni serà l’últim cas

No és la primera vegada que els treballadors d’una gran multinacional del sector tecnològic boicotegen la feina d’una empresa competidora, malgrat que aquí el que es pregunta la gent és si ambdós casos (que s’han donat amb molta proximitat en el temps) han estat fets aïllats, o bé instigats directa o indirectament per membres de la cúpula directiva de la multinacional.

El sector de les noves tecnologies és molt competitiu a tots els nivells, i fins i tot arriba a treure el pitjor dels treballadors de les grans companyies que es troben en determinats escalafons i que veuen els rivals comercials com a autèntics enemics amb els quals cal acabar emprant qualsevol mitjà.

Si a aquesta concepció dels rivals, li afegim la tensió pròpia d’un sector molt competitiu i, per tant, altament estressant, tenim un còctel explosiu que pot desembocar amb relativa facilitat en accions dutes a terme en solitari o en petits grups de treballadors, o ordenades per executius d’escalafons mitjans… o fins i tot en directives no escrites per part dels mateixos empresaris.

Queda per veure si aquest ambient ultracompetitiu ha estat fomentat des de la mateixa direcció de Google, amb la qual cosa la responsable indirecta seria la cúpula directiva de l’empresa. Malgrat tot, la presumpció d’innocència, i a falta que s’investiguin i aclareixin els fets, ha de prevaldre abans que res.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: