“Els usuaris de Symbian poden confiar que es continuarà desenvolupant contingut per als seus terminals”

Compartir

NokiaEntrevistem a Alberto Matrone, Director General de Nokia Ibèrica, i parlem amb ell sobre el futur de Symbian, de MeeGo, de l’acord amb Microsoft i el seu “full de ruta”, i de la possibilitat que el fabricant finlandès entri en el mercat dels tablets.

Nokia disposa de la varietat de telèfons més gran de tota la indústria, incloent-hi des del terminal més senzill fins al smartphone més complet. Molts dels terminals de gamma simple i intermèdia funcionen amb una base Symbian i una interfície S40 o S60. Si Windows Phone 7 està pensat per a equips més potents i amb una pantalla més gran, no sembla la solució ideal per a aquests terminals més senzills. De ser així, ¿significaria això que Symbian podria mantenir-se a llarg termini com una plataforma de nínxol per a la gamma més senzilla? tenen plans en aquest sentit?

Alberto Matrone
Alberto Matrone

Encara li queda molt recorregut a Symbian. Seguim compromesos amb aquesta plataforma que posseeix avui en dia 200 milions d’usuaris a tot el món. Prova d’això és que acabem d’anunciar millores en les seves funcionalitats amb la nova versió Symbian Anna incloses la iconografia totalment renovada, l’interfície d’usuari optimitzada per a l’escriptura de text en sentit vertical, el navegador web més ràpid i fàcil d’usar, les noves versions dels serveis Ovi com la versió 3.6 d’Ovi Mapes. També un conjunt de noves funcions especialment destinades als usuaris professionals, com ara seguretat per a empreses amb codificació per maquinari, noves funcions de correu electrònic i nova gestió de calendaris amb suport complet per a la sol·licitud de reunions.

Pensem vendre uns altres 150 milions de terminals Symbian en els propers anys, i continuarem invertint per oferir nous terminals amb grans novetats. Acabem d’anunciar el Nokia X7, orientant a l’entreteniment, i el Nokia E6, per a un perfil més professional.

Sembla que el roadmap per a la migració de Symbian a Windows Phone queda clar en les seves primeres fases, però encara queda per definir el futur a mitjà/llarg termini. Què ens pot avançar al respecte? serà un tema tractat de manera interna per Nokia, o es comptarà amb l’opinió de la comunitat de desenvolupadors?

Després de l’acord amb Microsoft, Windows Phone serà la plataforma més important per als futurs smartphones de Nokia, però Symbian continuarà tenint un gran valor tant per a operadors com per a desenvolupadors i consumidors en els anys vinents. D’altra banda, l’acord encara es continua perfilant i és un acord estratègic a llarg termini, així que haurem de treballar conjuntament per a innovar i diferenciar-nos de la competència. A més, com esmentava abans, continuarem realitzant inversions per assegurar el recorregut de Symbian a curt termini, i creiem que aquestes inversions juntament amb la nova actualització ens permetran vendre aproximadament 150 milions més de terminals dirigint a poc a poc d’aquesta manera la transició dels nostres consumidors a Windows Phone.

Quin serà a partir d’ara el futur de Qt i la seva unitat de negoci (l’antiga Trolltech) pensen continuar desenvolupant-lo, serà venuda, o tenen intenció de continuar el producte per a altres segments/mercats?

Nokia continuarà treballant amb Qt, atès que suporta molts programes (els actuals i futurs terminals amb Symbian, amb MeeGo i altres activitats i sectors), per tant encara hi ha moltes oportunitats per a desenvolupar amb Qt. Cal destacar que Qt és molt important per a Nokia pel fort valor que ofereix a la plataforma Symbian i als usuaris. Avui en dia, comptem amb més de 100 milions de terminals Symbian sobre els quals s’hi poden programar aplicacions basades en Qt, a més dels que preveiem vendre en el futur.

Pel que fa a MeeGo, vostès porten dient des de fa temps que és una plataforma a la qual li manca maduresa, tot i que tenen el precedent d’un Maemo que ja va servir com a test, i una versió 1.0 ja entregada de MeeGo (i superada amb subsegüents revisions), i un llarg temps de desenvolupament d’aquesta plataforma. Què és exactament el que vostès li trobaven a faltar?

MeeGo era la nostra aposta per als smartphones de gamma alta, però vam analitzar la rapidesa amb què podríem llançar un ventall de mòbils i aplicacions associades i ens vam adonar de que trigaríem més d’allò que seria desitjable. Sota aquesta estratègia, MeeGo passa a ser un projecte de sistema operatiu mòbil obert. Tindrà un important lloc a llarg termini en el mercat de la propera generació de terminals, plataformes i experiència d’usuari. Seguim tenint un equip d’enginyers treballant en el primer mòbil amb MeeGo per llançar-lo a finals d’aquest any. Considerem que és important llançar el terminal, ja que oferirà importants característiques i innovacions. Aquest terminal serà el successor natural del Nokia N900. A més, més endavant, usarem MeeGo per a experimentar futures innovacions.

Tant en MeeGo com en la modernització de Symbian s’hi han invertit hores de feina, personal i diners, probablement en una quantitat que és difícil de calcular bé sigui per elevada, o bé per la dificultat intrínseca d’estimar amb exactitud l’esforç invertit en projectes d’aquesta envergadura. Es perdrà l’esforç d’aquests darrers mesos/anys, o serà reaprofitat d’alguna manera?

De cap manera es perdrà. Com deia amb anterioritat, tant la plataforma Symbian com MeeGo continuen amb els seus plans de desenvolupament en els quals ja s’està treballant. Exemple d’això és la nova actualització de Symbian que hem llançat per a oferir nombroses millores als usuaris.

Continuaran involucrats d’alguna manera en el futur desplegament i aplicació de MeeGo?

Sí, i a finals d’aquest any, esperem llançar el primer terminal amb MeeGo i, a més, usarem MeeGo per a experimentar futures innovacions. MeeGo es converteix en un projecte de sistema operatiu mòbil obert i considerem que tindrà un paper fonamental a llarg termini en el mercat de la propera generació de terminals, plataformes i experiència d’usuari.

Des de fora dóna una mica la sensació que fa temps va esclatar dins de Nokia una “guerra civil” per a imposar una plataforma de programari, amb partidaris de Symbian, MeeGo, Windows Mobile/Phone i fins i tot els que advocaven per Android, i que ara estem assistint al colofó d’aquest suposat conflicte. ¿Són vostès conscients que la imatge que han donat és d’un rumb erràtic i amb canvis de timó continuats, com si no sabessin exactament a on anar?

Hem fet esforços en moltes àrees i potser aquest hagi estat el factor que ens ha fet quedar-nos una mica enrere en l’àrea dels smartphones. Tot i això, Nokia continua comptant amb molts seguidors que estan molt contents amb la seva experiència amb els seus mòbils Nokia. Des de la companyia, considerem que necessitàvem un canvi per a liderar la batalla d’ecosistemes i, amb l’aliança amb Microsoft, planegem construir un nou i competitiu ecosistema molt ric tant per
a consumidors com desenvolupadors i operadors. L’ecosistema Nokia-Microsoft pretén crear productes diferenciats i innovadors a una escala sense rival, de gran amplitud, gran abast geogràfic i identitat de marca. Amb Windows Phone com a principal plataforma de smartphones, Nokia podria ajudar a conduir el futur de la plataforma, avalat per la seva experiència en optimització de maquinari, personalització de programari, així com suport d’idioma i escala. Nokia i Microsoft també combinarien serveis innovadors. Nokia Mapes, per exemple, seria el nucli central de serveis de Microsoft com Bing i AdCenter. Per la seva banda, les aplicacions de Nokia i el contingut de la botiga estarien integrats dins de Microsoft Marketplace. Sota aquesta proposta de col·laboració, Microsoft proporcionaria eines de desenvolupament, que facin més senzilla la creació d’aplicacions i portaria a Nokia a una escala global.

Molts usuaris que han adquirit recentment un terminal amb Symbian (com els N8, C7 o E7) poden creure que es quedaran desemparats i sense aplicacions, sense suport tècnic i que els desenvolupaments creats per terceres parts per als seus smartphones es quedaran estancats en com estan ara perquè aquests els abandonaran davant la imminent “mort” de la plataforma. Què els pot dir a aquests usuaris de smartphones Nokia amb Symbian?

Aquests usuaris poden tenir la plena confiança en què es continuarà treballant i desenvolupant contingut per als seus terminals. Ara mateix, si busques un terminal nou, sens dubte, el Nokia N8 és un gran terminal. I enguany, es podrà triar entre altres com el Nokia E7, el Nokia X7 i el Nokia E6 que han estat llançats recentment o el nou terminal amb MeeGo que sortirà a finals d’any, per exemple. Com mencionava anteriorment, seguim compromesos amb aquesta plataforma que posseeix avui en dia 200 milions d’usuaris a tot el món. Amb la nova versió Symbian Anna continuem millorant les seves funcionalitats per a què qualsevol usuari de Symbian pugui continuar gaudint amb aquests terminals.

Quins punts clau diferenciaran un smartphone Nokia amb Windows Phone 7 dels altres terminals de les altres marques amb el mateix sistema operatiu?

Tenint en compte que l’acord encara no està tancat amb Microsoft, i que és un acord estratègic a llarg termini, treballarem de manera conjunta per a innovar i diferenciar-nos, creant un nou ecosistema que ofereixi oportunitats més enllà de les que actualment existeixen. Donarà més opcions a operadors, desenvolupadors i, per descomptat, als consumidors. Aquest ecosistema tindrà grans innovacions a través de l’optimització de maquinari i programari, o la integració de serveis. Junts pretenem oferir un ampli portafoli de serveis combinats des de la localització, les cerques, l’entreteniment, allò social, o la publicitat, amb l’oportunitat de crear noves experiències a través de la integració i la combinació dels nostres actius. Així, Bing es podria usar per als serveis de cerca en els dispositius i serveis de Nokia, oferint als clients accés a les prestacions de cerca de la següent generació que ofereix Bing. D’altra banda, Microsoft adCenter podria proporcionar serveis de publicitat en la línia de dispositius i serveis de Nokia. Nokia Mapes podria convertir-se en una part essencial dels serveis de mapes de Microsoft. D’aquesta manera, Mapes s’integraria en el motor de cerca del Bing de Microsoft i en la plataforma publicitària adCenter per tal de crear una experiència local única per a cerques i publicitat. Les botigues de continguts i aplicacions de Nokia s’integrarien amb Microsoft Marketplace per a oferir una experiència més atractiva als consumidors.

Molts esperàvem un tablet Nokia per al Mobile World Congress d’aquest any funcionant amb MeeGo. Veuen interessant aquest segment de producte per a la seva estratègia de mercat? Tenen plans al respecte? De ser així, i atès que Microsoft no atorgarà en principi llicències per a l’ús de Windows Phone 7 en tablets, amb quina plataforma es duria a terme? continuaran en el mercat dels netbooks donada la gran acceptació que ha tingut el seu, fins ara, únic equip?

Mai comentem sobre futurs productes, però el nostre CEO, Stephen Elop, va esmentar que continuarem avaluant de prop el tema dels tablets. Amb la convergència de funcionalitats del que tradicionalment es separava en PC i smartphone, vam decidir entrar en el mercat del PC amb el Nokia Booklet 3G. Vam usar els nostres punts forts –qualitat, portabilitat i rendiment de la bateria- i vam crear un producte que ha estat molt ben rebut.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: