Els venedors d’ordinadors busquen la manera d’allargar la vida al Windows XP

Compartir

Amb el 30 de juny com a horitzó final per deixar de vendre el ja veterà sistema operatiu de Microsoft, compradors i venedors d’ordinadors llegeixen la lletra petita de la llicència d’usuari del Windows Vista per trobar alguna escletxa legal amb la qual poder fer-se amb una còpia de l’XP passada la data límit. El downgrade pot ser una solució.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que Microsoft va allargar el període de disponibilitat comercial de Windows XP fins al vinent 30 de juny, aquest sembla que no serà prou per a molts. És, si més no, curiós, tenint en compte que en la seva introducció al mercat, XP va patir els mateixos problemes d’acceptació i les crítiques que ara està patint Vista. Però després de dos service packs (aviat seran tres), el veterà sistema operatiu de la companyia creada per Bill Gates s’ha guanyat fama d’estabilitat i efectivitat. Així és lògic que es persegueixi la seva continuïtat.

I per fer-ho, per mantenir la possibilitat d’obtenir un ordinador nou a partir de la data límit establerta per Microsoft, compradors i venedors busquen les escletxes que legalment els ho permeti. No és que a partir del 30 de juny es prohibeixi la venda de Windows XP a tot el món, però és que la companyia de Redmond deixarà de proporcionar llicències noves per a aquest sistema.

Segons publica el lloc web OS News, Hewlett-Packard i Dell són dues de les empreses interessades en mantenir actiu el negoci del Windows XP, i per a això s’emparen en una de les clàusules d’ús del Windows Vista, que permet continuar usant una versió antiga del Windows fins que l’usuari es vegi capacitat per treballar amb la versió més recent, sempre que sigui un usuari final.

És el que es coneix com a downgrade, i implica l’adquisició d’una llicència de Windows Vista encara que aquesta no sigui emprada. La petició i tot el procés de reinstal·lació l’ha de fer l’usuari, però -i aquí és on hi ha el truc- les dues empreses que he esmentat ofereixen com a servei al client la realització d’aquestes passes, quelcom que poden fer de manera legítima i que a més el text de la llicència els deriva aquesta tasca de Microsoft a ells, així que s’estarà adquirint una llicència de Windows Vista però en realitat s’instal·larà i utilitzarà Windows XP. Fins i tot s’ha creat una nova denominació per a aquest tipus de màquines: pre-upgrade.

Només les versions Business i Ultimate disposen d’aquesta clàusula en la seva llicència d’ús, i el "downgrade" pot fer-se a XP Professional, la versió Home no admet aquesta possibilitat. A més, hi ha un altre inconvenient, que no és res més que la llacuna legal en la que queda el tema de si la llicència del sistema XP l’ha de proporcionar l’usuari (i per tant l’ha d’haver adquirit prèviament) o bé la pot posar el venedor essent proporcionada pel fabricant (Microsoft).

Una altra opció a Windows Vista és la instal·lació de la versió més bàsica de Server 2003, la versió professional de Windows per a màquines servidores, i que amb l’augment de prestacions en el maquinari actual, podria funcionar bé com a sistema operatiu de sobretaula.

Guillem Alsina