Empoderament, la nova paraula de moda a Internet

Compartir

CibersocietatLes noves eines de la web social com Facebook, Tuenti o Twitter fan possible el naixement de moviments ciutadans que abans haguessin estat impossibles. Són útils per pressionar als polítics, o bé aquests segueixen en el seu món?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa ara aproximadament un any publicàvem un article signat per Mercè Molist sobre MySociety, un lloc web que ha servit els ciutadans britànics per a posar-los les piles als seus representants polítics deixant en evidència el que feien bé o malament. És una mostra del que s’ha donat en anomenar Empoderament (de l’anglès Empowerment), un concepte que no és nou però que si està cobrant un nou significat gràcies a Internet.

I és que l’eclosió de les xarxes socials ha comportat una sèrie de moviments ciutadans de caràcter local o global que s’han articulat gràcies a Internet per exercir pressió sobre l’establishment dirigent. Les capacitats de Facebook, Tuenti o altres xarxes socials per a crear pàgines i grups en els quals participar són les que han donat ales a que els internautes (ciutadans al cap i a la fi) s’apuntin a determinades protestes o grups amb una finalitat concreta.

El fet no es queda en la virtualitat: manifestacions i actes de protesta es convoquen emprant Internet o SMS’s com a mitjà de propagació del missatge. És el poder que emana del poble, ara si, també per al poble…

La lògica dicta que els polítics, els càrrecs electes i l’oposició, haurien d’escoltar a aquests grups, més quant més gran sigui el nombre dels seus participants. Però personalment ho veig amb escepticisme; d’ençà que les massives manifestacions contra la guerra de l’Iraq promoguda per l’administració Bush que es van donar a tot el món, no van aconseguir frenar els fets (i, com a màxim, van contribuir al cap d’un temps a fer baixar del poder als líders que la van provocar), estic convençut que la majoria dels polítics veu aquests moviments com quelcom circumstancial, a trampejar mentre no s’oblida l’afer pel qual protestaven o pressionaven, quelcom que la societat civil fa -desgraciadament- massa cops amb la distància del temps.

El terme empoderament ha arribat per quedar-se, i és quelcom sobre el que es parlarà molt els propers mesos. Per la nostra banda, la de la societat en general, hem de buscar que no sigui una altra expressió buidada de sentit per la classe política, la qual és segur que emprarà aquest terme per a les seves pròpies finalitats.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)