Empresa noruega presenta prototip de portàtil amb un processador x86 i un altre ARM

Compartir

MaquinariExecuta un Linux d’arrancada instantània i un Windows, compartint els recursos de maquinari entre ambdós sistemes. Però el vídeo de presentació podria haver estat editat per a demostrar quelcom encara no existent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Dos processadors per atraure’ls a tots; als usuaris, se sobreentén. Un basat en tecnologia ARM per a oferir un sistema lleuger i instant-on, i un altre amb tecnologia x86 per a executar les aplicacions més exigents. Ambdós en la mateixa màquina, un portàtil concebut per la companyia noruega CUPP Computing, que ha presentat el seu prototip a Internet.

Els processadors basats en l’arquitectura ARM són menys potents que els d’arquitectura x86, però també consumeixen menys quantitat d’energia, estalviant així bona part de la bateria i allargant el sostre operatiu* del dispositiu en el qual estan implementats. És per això que són molt populars entre els constructors de smartphones i tablets de nova generació. Per exemple, el microxip A4 d’Apple està basat en l’arquitectura ARM.

Poder disposar de dues CPU’s d’arquitectures tan diferents facilita a aquest prototip poder exercir qualsevol tipus de rols, des del de laptop amb gran capacitat de càlcul per a córrer sistemes operatius i aplicacions “a l’ús”” (per exemple, Windows i Office) fins a equiparar-se amb un modern tablet lleuger amb encesa instantània i un sistema operatiu també lleuger com ara Android.

La idea no és nova, i de fet Dell ja l’havia acariciat en el passat, però CUPP Computing ha patentat el sistema per a ficar ambdós processadors en la mateixa placa base compartint perifèrics. El processador ARM és un Texas Instruments OMAP 3430 (basat en el disseny Cortex-A8) a 720 MHz. i amb 512 MB. de RAM. Pel que fa a la “cara PC” de l’ordinador, un xip Intel CoreDuo a 2,3 GHz. amb 4 GB. de RAM fa d’amfitrió.

En la demo en vídeo que l’empresa ha penjat a YouTube es pot apreciar el que aparentment és un canvi ràpid entre ambdós sistemes en execució, però que ha estat editat de manera que podria ser perfectament un muntatge. No seria el primer cas d’una tecnologia encara no finalitzada però que per motius comercials es demostra abans, o bé d’un cas de “vaporware”. Per tant, mantenim les nostres reserves al respecte.

* Espero, amic lector, que no us molesti aquest “robatori” que em permeto fer d’un terme aeronàutic que indica -si no vaig errat- l’alçada màxima a la que pot volar un avió.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina