Energia nuclear per a les bateries del futur?

Compartir

MaquinariDurada gairebé il·limitada (anys) amb una sola càrrega. A l’abast de les nostres butxaques en uns anys?

Redacció – Un equip d’investigadors de la Universitat de Missouri ha aconseguit produir una petita bateria (de la mida d’una moneda) que funciona a base d’aprofitar la càrrega elèctrica procedent de les partícules carregades elèctricament resultat de la descomposició dels radioisòtops presents en les substàncies radioactives, segons informa la BBC News.

La tecnologia no és nova, i ha estat emprada fins ara en els viatges espacials, ja que aquest tipus de bateries són virtualment inesgotables, doncs la seva vida útil pot arribar a ser de centenars d’anys, amb el què n’hi ha més que prou per a una missió d’uns mesos com a màxim. Tot i això, el seu ús es troba limitat a la terra degut a les grans mides d’aquests aparells.

El mèrit de l’equip de la Universitat de Missouri ha estat, precisament, reduir la grandària necessària per muntar el dispositiu de captura d’isòtops i tot el material necessari fins a comprendre una moneda d’uns cèntims de dòlar, prou petita per muntar aquesta bateria en qualsevol dispositiu electrònic quotidià, com ara un smartphone o un ordinador portàtil.

La tècnica emprada per capturar els radioisòtops consisteix en utilitzar un semiconductor líquid, en contra dels semiconductors sòlids emprats en la majoria de les bateries nuclears.

L’èxit podrà ser molt important per a la indústria aeroespacial, però també pot tenir grans conseqüències en la indústria electrònica “terràqüia”: us imagineu un ordinador portàtil amb anys d’autonomia? s’hauria acabat portar a sobre el carregador. També disminuiria sensiblement la grandària dels aparells, doncs amb una bateria de la mida d’un segell ja es podria arribar a les cotes de mesos o fins i tot anys d’autonomia ininterrompuda.

Malgrat tot, de moment aquesta tecnologia encara queda fora del nostre abast ja que es troba en una fase de desenvolupament experimental. A més, cal tenir en compte la por de la gent comuna a tot el que sigui “nuclear”, identificat com a “quelcom que produeix radiacions i, per tant, càncer”, pel que malgrat que aquest no en sigui el cas -aquesta tecnologia és completament segura-, l’invent pot tenir poca demanda si en un futur les companyies pensen que pot espantar als consumidors més que seduir-los.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)