Enginyer de Microsoft propugna canvi de paradigma en els xips per a servidors

Compartir

MicroxipsEn comptes d’usar potents processadors que gasten gran quantitat d’energia, Dileep Bhandarkar (Enginyer Distingit i Responsable per a Arquitectura Maquinari de Servidors a Microsoft) demana processadors de baix consum com els dirigits a netbooks, amb múltiples nuclis per dur a terme tasques concretes.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Bhandarkar és una veu molt autoritzada en la matèria, ja que abans d’ocupar el seu càrrec a Microsoft (en el qual també està relacionat amb el sector dels servidors) va dur a terme feines relacionades amb l’arquitectura de microprocessadors per a tasques de servidor a DEC (Digital Equipment Corporation) i Intel, amb una experiència acumulada de tres dècades.

Les declaracions d’aquest expert, de les quals se’n fa ressò la versió online del rotatiu PCWorld, foren realitzades en el marc de la Linley Tech Data Center Conference, celebrada aquesta passada setmana a San Jose (Califòrnia, Estats Units) pel Linley Group, una organització que proporciona un punt de vista independent en el camp dels semiconductors per a aplicacions de networking o comunicacions mòbils entre d’altres.

Des de ja fa temps, un dels principals maldecaps dels grans centres de procés de dades és el consum i estalvi energètic, ja que els servidors basats en els processadors més potents dels principals fabricants (Intel i AMD) són uns “monstres” devoradors d’energia. Bhandarkar defensa que per a determinades tasques no és tan necessari el poder de processament que ofereixen, per exemple, els Xeon d’Intel, amb el que es podria estalviar en consum si aquests es substitueixen per processadors tipus Atom, més optimitzats per a consumir menys quantitat d’energia.

Òbviament, no totes les tasques podrien ser executades sobre aquest tipus de plataformes, però sense cap mena dubte un bon nombre d’elles sí que podrien córrer sobre una plataforma més simple però menys malbaratadora de recursos.

Bhandarkar també va indicar que Microsoft ha fet peticions al respecte tant a Intel com a AMD per tal que enfoquin els seus desenvolupaments en xips de baix consum a aquest objectiu, i Linley Gwennap (fundador i principal analista del grup que porta el seu nom) va afirmar a la conferència que Intel està preparada per a presentar un xip Atom per a servidors.

El futur successor de Windows 7 funcionarà també sobre xips ARM, fet que permetrà a aquesta arquitectura orientada a tasques que requereixen un baix consum d’energia (com smartphones i tablets) entrar en el segment dels servidors. Comptant que les principals plataformes alternatives a la de la companyia de Redmond (GNU/Linux i els principals sabors de BSD) ja funcionen sobre arquitectura ARM i només han de ser adaptats als xips en concret, s’obre un panorama molt interessant per a aquesta arquitectura en el sector servidors per ampliar el seu mercat.

Potser, després de tot, l’anunci de Microsoft de que el Windows 8 estarà disponible per a xips ARM sigui en realitat un missatge a Intel per a què “s’espavili” construint processadors Atom per a tasques de servidor.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina