Les persones més actives a Internet condicionen a les grans marques?

Compartir
L'estudi dut a terme per aquest rotatiu dona a entendre que uns pocs usuaris generen gran influència en els fabricants de maquinari

L'estudi dut a terme per aquest rotatiu dona a entendre que uns pocs usuaris generen gran influència en els fabricants de maquinari

Dell ofereix ordinadors desktop amb GNU/Linux quan aquest sistema representa un escàs 1% dels usuaris mundials. Cedeix la multinacional nord-americana a la pressió d’uns pocs usuaris molt actius a les xarxes socials? La intuïció i una enquesta duta a terme per www.imatica.org ens diuen que sí.

Tot i disposar d’un nombre relativament escàs de respostes en la nostra recent enquesta a Facebook en la qual preguntàvem quin sistema operatiu empren els nostres lectors, juntament amb altres enquestes semblants realitzades online, la mostra és prou aclaridora del fenomen que un conjunt relativament petit d’usuaris avançats pot condicionar en certa mesura determinats productes d’una gran empresa.

És el cas de Dell, que va llançar fa temps una línia de portàtils amb Ubuntu Linux preinstal·lat després de que aquesta fos juntament amb la preinstal·lació d’OpenOffice en les seves màquines, una de les dues principals demandes en el lloc web que la companyia nord-americana va habilitar per tal que els internautes fessin peticions de nous productes o serveis.

A posteriori, els resultats de les vendes van ser més que discrets per a les opcions amb GNU/Linux, malgrat que aquesta acció fou ben rebuda per una part de la comunitat “linuxera”.

Tenint en compte que GNU/Linux representa amb prou feines l’1% dels escriptoris de tot el món (massivament dominats per GNU/Linux), en què es fonamenta el fet que les peticions online es vegin monopolitzades en molts casos per aquesta mateixa demanda?

Una recent enquesta duta a terme per aquest mateix rotatiu ens permet veure que els lectors d’imatica.org són molt més partidaris d’alternatives a Windows que els usuaris “normals” (segons lesestadístiques de Net Applications): si a tot el món, Windows és emprat per poc més del 86% dels usuaris, la nostra enquesta revela que no arriba al 50% dels que han contestat*.

En els resultats globals de Net Applications es pot veure l'absolut predomini del Windows

En els resultats globals de Net Applications es pot veure l'absolut predomini del Windows

Els resultats de la nostra enquesta deixen a Windows amb un domini menor del mercat... però només entre un perfil d'usuari molt determinat

Els resultats de la nostra enquesta deixen a Windows amb un domini menor del mercat... però només entre un perfil d'usuari molt determinat

Com a conseqüència, el pastís dels sistemes operatius es reparteix per a Mac OS X i GNU/Linux d’una manera diferent per a aquells que han respost a la nostra enquesta, duplicant pràcticament el nombre d’usuaris de la poma mossegada, i quadruplicant el d’usuaris del pingüí.

Per a l’elaboració comparativa de les estadístiques, a les globals els hem sumat els usuaris de sistemes operatius mòbils amb els d’escriptori; així, els usuaris de Mac compten com els que empren ordinadors amb Mac OS X i els que utilitzen un iPhone, iPad o iPod Touch. De la mateixa manera, en el mateix paquet de Linux van els que empren GNU/Linux en el seu escriptori juntament amb els que tenen un smartphone Android.

Entre els nostres enquestats també és significatiu el percentatge d’usuaris que empra alguna de les plataformes alternatives a les anteriorment esmentades, que pot ser tranquil·lament el doble que en el cas de les estadístiques globals.

La nostra conclusió -i no està treta només dels resultats obtinguts amb la nostra enquesta- és que els lectors de publicacions tecnològiques són més propensos a utilitzar plataformes alternatives a la majoritària, i que realitzen proselitisme del seu sistema triat, fins al punt de participar activament en campanyes per tal que les empreses fabricants de maquinari l’emprin.

Aquesta influència se sobreposa a la majoria dels usuaris finals que estan satisfets amb el sistema operatiu que utilitzen i no busquen gaire més enllà, essent passius pel que fa a aquesta mena de demandes.

Nota: es permetien respostes múltiples, ja que no poques persones posseïxen més d’un ordinador.

 

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: