Entrevista a Vesa-Matti Hartikainen enginyer de Jolla

Compartir

Extensa entrevista a un dels desenvolupadors de Sailfish.

Vesa-Matti Hartikainen

Vesa-Matti Hartikainen

Vesa-Matti Hartikainen porta 9 anys treballant com a investigador i desenvolupador de dispositius mòbils. En els darrers anys ha treballat com a desenvolupador d’aplicacions per a plataformes basades en QT com MeeGo, i actualment està treballant com enginyer a Jolla i desenvolupant aplicacions per a Sailfish OS. Va concedir una entrevista mitjançant l’IRC abans de l’Akademy 2013, trobada mundial anual dels contribuïdors al projecte KDE.

A l’entrevista, que va moderar Tomaz, li van preguntar de tot, des de la seva adaptació a Finlàndia fins als seus hobbies, però evidentment es va parlar molt de MeeGo, Nokia, i Jolla.

Li van preguntar sobre com es va crear Jolla, i la seva resposta fou la següent: “quan Nokia va decidir llançar el telèfon amb Windows, també va optar per enviar l’N9, però no cap altre telèfon MeeGo. Va haver-hi alguns plans a llarg termini per a MeeGo, a Nokia mantenen algunes persones treballant en això. Per exemple, vam fer el MeeGo Community Edition per a N900”.

Hartikainen continua “Quan Intel va abandonar MeeGo, la comunitat realment es va fer càrrec d’ell. Hi havia dos projectes després de MeeGo: Nemo Mobile, que estava a punt d’entregar un sistema operatiu mòbil, i Mer que produeix una distribució central per a les plataformes mòbils Qt. Aquí és on ve la tecnologia Jolla. Hi havia gent que volia continuar fent productes MeeGo. Van fundar Jolla, i quan s’estaven avaluant quina seria la millor tecnologia, les continuacions de MeeGo basades en la comunitat van aparèixer com la solució perfecta.

Per tenir una cosa única, Jolla va començar a construir la seva pròpia interfície d’usuari per damunt del sistema. El programari s’ha de polir i perfeccionar i fins i tot reestructurar. Continuem participant en projectes oberts”.

També se li va preguntar sobre la diferència entre Jolla i els altres telèfons del mercat, a la qual cosa Hartikainen va respondre: “Per a Jolla, Qt és un ciutadà de primera classe. Per al desenvolupament d’aplicacions usant QML, posem molt d’esforç a fer que sigui la millor possible. Tenim un equip increïble de treball en el conjunt de components maquinari+Sailfish. Inclou molts dels desenvolupadors principals originals del llenguatge QML en temps d’execució. I realment hem experimentat els desenvolupadors d’aplicacions d’N9 i altres projectes de Nokia. En el Nivell Intermedi, moltes de les API de nivell inferior ara tenen molt bons enllaços Qt per als desenvolupadors de C++”.

També li van preguntar sobre les darreres notícies sorgides respecte a l’espionatge dels Estats Units a usuaris per mitjà dels telèfons mòbils, a la qual cosa va argumentar que “estic molt preocupat per tot això. Està clar que el govern dels EE.UU. considera els ciutadans d’altres països com a persones de segona classe. Així que quan em van explicar l’assumpte, van dir que tenen alguns controls i que no espien als seus propis ciutadans (o almenys no tant).

La privacitat ha de ser un dret humà bàsic. Tots els governs han de respectar aquest dret i usar només els processos legals corresponents. El telèfon Jolla està basat en codi obert. A més, proporcionarà les eines suficients i visibilitat per als seus usuaris per assegurar-se de que no estan sent espiats. Crec que els governs d’Europa són més raonables perquè les lleis aquí són millors des del punt de vista del consumidor. Així que crec que ajuda el fet que Jolla té la seva seu a Europa.

Una altra cosa és que el telèfon és amistós amb el desenvolupador; vostè serà capaç de verificar realment què és el que està passant en el seu dispositiu”.

La resta de l’entrevista es pot llegir en anglès.

Estarem atents a la keynote del proper 13 de juliol on esperem que Jolla presenti alguna novetat sobre el seu sistema Sailfish.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: