Eric Schmidt sap alguna cosa que nosaltres desconeixem?

Compartir

La tendència de les operadores a deixar de subvencionar els terminals per passar a finançar-los podria posar en perill les vendes, el que al seu torn portaria els fabricants a baixar els preus per mantenir les vendes.

En la keynote que el President Executiu de Google va oferir en aquest passat Mobile World Congress i de la qual ens en vam fer ressò en aquest rotatiu, em va cridar poderosament l’atenció una de les seves afirmacions: “l’any vinent els smartphones costaran tant com els ‘feature phones’“.

Un moment de la keynote d'Eric Schmidt al Mobile World Congress d'aquest any. Foto: www.imatica.org

Un moment de la keynote d'Eric Schmidt al Mobile World Congress d'aquest any. Foto: www.imatica.org

Aquesta, traduïda al català, ve a augurar una davallada en els preus dels telèfons intel·ligents, que s’acostaran al cost d’aquells terminals que s’assemblen als mòbils clàssics però amb algunes funcions avançades que els permeten, per exemple, disposar d’un navegador web o executar jocs, tot i que amb gràfics més senzills degut al seu menor potencial de maquinari. Aquests, ara mateix, ronden els 100 euros, menys en el cas d’alguns fabricants.

Schmidt ho va dir molt convençut i com qui no vol la cosa, com si tingués en el seu poder informació privilegiada a la qual nosaltres, la resta dels mortals (pitjor encara, consumidors), no podem tenir-hi accés malgrat que, potser, aquest presumible secret no ho sigui tant en realitat.

Movistar, propietat de l’espanyola Telefónica i una de les principals operadores del món, ja va anunciar al Mobile World Congress que deixaria de subvencionar terminals per als nous clients, una mesura que també ha adoptat Vodafone Espanya. En comptes d’això, ambdues operadores es volen centrar en oferir bons descomptes als seus clients actuals a través dels seus respectius programes de punts i similars per evitar que es canviïn d’operadora, i als nous clients els oferiran la possibilitat de finançar el seu smartphone pagant a terminis però, això sí, amb el seu preu sencer i la seva corresponent permanència obligatòria.

Aquesta nova orientació del mercat provocarà que disminueixi en gran mesura el tràfic de consumidors d’una operadora a una altra, ja que un dels principals atractius d’aquestes empreses per robar-los clients a les seves competidores eren els terminals que tenien en exclusiva i amb subvenció per a nous clients.

Això provocarà, al seu torn, una davallada en les vendes en un moment en què, precisament, això no interessa als actors en joc a l’escenari dels smartphones, ja que la competència es mesura respecte a quin tros del pastís del mercat té cada fabricant.

El rei indiscutible és Apple, malgrat que Samsung s’apropa cada dia més gràcies principalment al seu reeixit Galaxy S II. Perdre ara vendes no pot entrar en els plans d’aquest i altres fabricants com HTC, pel que hauran de sacrificar beneficis reduint el preu en el seu marge de guanys per mantenir quota de mercat.

Això, en el cas de fabricants multidisciplinars com LG o l’abans esmentada Samsung serà fàcil, ja que ambdues disposen d’un ecosistema de dispositius (televisors intel·ligents, ordinadors, tablets, …) entre els quals el smartphone és una peça més. Per tant, un consumidor que tingui un smart TV Samsung i un aire acondicionat Samsung que sap que el seu smartphone es pot convertir en comandament a distància d’aquests dispositius, és més sensible a comprar també un telèfon Samsung.

Però, què passarà amb companyies com HTC o RIM que no disposen d’aquest ecosistema o no és tan complet? ¿Podran resistir els preus d’aquesta baixada?¿I quan passarà? Personalment, veig que la situació començarà a canviar en un o dos anys, però quan aquest canvi comenci de debò, serà ràpid. Llavors, ens trobarem en una cruïlla en el camí de l’adopció comercial de la tecnologia mòbil.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: