Es confirma la desaparició de la Fundació Symbian com a entitat sense ànim de lucre

Compartir

SymbianFinalment s’ha confirmat un canvi en la manera de treballar de la Fundació Symbian, que passarà de ser una organització sense ànim de lucre a una entitat que llicencii el sistema operatiu, canvi impulsat i recolzat per Nokia. Es desconeix si a això li acompanyarà un canvi de nom de l’entitat, quelcom que és probable que així sigui.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Finalment s’han acabat confirmant els rumors dels quals ens fèiem ressò fa un parell de setmanes: la Fundació Symbian desapareixerà com a organització sense ànim de lucre que dirigeix tots i cadascun dels aspectes del desenvolupament de Symbian (amb el vist-i-plau tàcit de Nokia) per a convertir-se en, simplement, una entitat que llicencii el sistema operatiu als fabricants que el vulguin usar. Encara que s’ha deixat a entreveure implícitament, serà Nokia qui prengui les regnes del desenvolupament, més directa o indirectament (a través de l’entitat que quedarà).

Tampoc s’ha aclarit si hi haurà un canvi de nom a la Fundació Symbian, tot i que això és el més probable atès que en el comunicat oficial que aquesta ha emès, s’indica que la fórmula de fundació ja no és vàlida per a l’entitat. Potser el canvi de nomenclatura sigui el darrer moviment després de la disminució de les operacions (part de les seves funcions seran traspassades a Nokia) i la reducció de personal (lògica per enfrontar-se al nou model de treball).

Per la seva banda, Nokia també ha emès un comunicat en el qual assegura el seu suport a la plataforma, per si quedaven dubtes sobre la seva futura continuïtat, deixant a entendre que la majoria dels seus terminals continuaran basant-se en Symbian tot i tenir al seu abast altres opcions com MeeGo.

Tot això passa després de que la Unió Europea acordés una dotació econòmica de 22 milions d’euros per tal d’assegurar la continuïtat de Symbian, ja que les desercions de Samsung i Sony Ericsson havien deixat molt tocades les perspectives de futur de la Fundació. Caldrà veure què és el que passa ara amb aquests fons, i si seran invertits a l’entitat que continuï la tasca de llicenciament del sistema, o bé passaran directament a les mans de Nokia per contribuir al desenvolupament. També cal preguntar-se si la Comissió Europea estava al corrent del moviment que s’anava a produir.

D’altra banda, el desenvolupament del sistema operatiu continuarà sent obert i comunitari, el seu codi font no tornarà a ser tancat, ja que seria un pas que, a més de generar moltes antipaties, portaria a la pèrdua de bona part de la comunitat de desenvolupadors, quelcom que Nokia no es pot permetre en un moment en què les apps, les aplicacions per a smartphones, estan guanyant cada dia més importància.

De la mateixa manera, Nokia també s’ha reafirmat en l’ús de QT com la base per al desenvolupament d’aplicacions per a Symbian, una característica que aquest sistema compartirà amb MeeGo.

La decisió ha estat anunciada un dia abans de l’obertura de la fira SEE (Symbian Exchange & Exposition), que es celebra aquests dies a Amsterdam (Holanda), el que sens dubte haurà caigut com un gerro d’aigua freda sobre bona part dels assistents.

Aquest canvi no hauria d’afectar -almenys en principi i segons el que ha afirmat Nokia- als plans de futur de Symbian i al calendari previst per a les properes versions de la plataforma.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina