Es confirma l’acord entre el projecte OLPC i Microsoft

Compartir

La companyia de Redmond ha mostrat un XO executant el seu sistema operatiu Windows XP. Aquest serà ofert com alternativa a Linux en els mercats en els quals es vengui aquesta màquina.


L'OLPC executant Windows XPGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft ha anunciat oficialment que Windows XP funciona a l’XO de l’OLPC, el projecte pioner en el segment de les màquines ultraportàtils de baix cost que actualment ja ha sobrepassat el seu enfocament inicial dirigit als mercats emergents amb màquines com l’Eee PC d’Asus que van clarament orientades als mercats dels països del "primer món".

Les primeres unitats d’XO funcionant amb Windows XP podran ser vistes aquest juny vinent, quan comenci el programa pilot de tests. No deixa de ser curiós que anteriorment la mateixa Microsoft hagi tingut dures paraules de crítica i fins i tot de mofa pel projecte, pronunciades per boca de Bill Gates i Steve Ballmer.

Nicholas Negroponte, el fundador i director del projecte OLPC, ha declarat que els plans de futur inclouen una versió de la seva màquina amb arrencada dual, que permeti utilitzar Windows o Linux segons les necessitats de l’usuari. També ha afirmat que l’organització que presideix està treballant amb terceres parts per portar la interfície d’usuari Sugar (emprada per defecte en la versió Linux del seu ultraportàtil) a Windows.

Tot i que l’acord no és nou (Microsoft ja va entrar en converses amb OLPC en el 2007), aquests sí són els seus primers resultats visibles. Durant tot aquest temps, la companyia de Redmond ha estat treballant en la creació de drivers que permeten al Windows reconèixer perfectament tot el maquinari de l’XO.

Una decisió polèmica

Part de la comunitat del programari lliure ha criticat des del començament l’acostament d’OLPC a la multinacional fundada per Bill Gates qui, precisament, manté una relació personal d’amistat amb Nicholas Negroponte. Aquestes crítiques foren part dels motius que han portat recentment a Negroponte a delegar part de la seva responsabilitat en el projecte.

I és que no debades, l’OLPC fou vist per la comunitat del programari lliure en general i linuxera en particular com la gran oportunitat de triomf en un camp concret i en uns mercats determinats davant Microsoft. Però la companyia de Redmond no s’ha quedat adormida davant l’amenaça i ha preparat la seva estratègia per aprofitar la popularització dels ultraportàtils en benefici propi.

En aquest context, l’acord d’OLPC amb Microsoft ha estat vist des d’alguns sectors com una "traïció" a la comunitat malgrat els problemes que ha patit des del principi i al daltabaix que va patir amb la deserció d’Intel, l’actitud de la qual va fer pensar més en un intent de boicot al projecte per part del fabricant de microxips que no pas en diferències de concepte existents entre ambdues organitzacions.