És definitiu: adéu OpenSolaris

Compartir

SolarisUn e-mail filtrat va revelar fa uns dies que a Oracle no li interessava -ni pensava- continuar amb el projecte, mentre que els membres de l’òrgan directiu van complir l’ultimàtum donat amb anterioritat i van abandonar en massa, escapçant així la direcció de la plataforma.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Havien amenaçat, havien donat marge i, finalment, han complert amb el seu ultimàtum: els membres de l’OGB (OpenSolaris Governing Board) han dimitit en massa de les seves funcions, tornant amb això el control de la plataforma lliure i oberta basada en Solaris a Oracle, empresa que va heretar les responsabilitats amb ella després de l’adquisició de Sun Microsystems.

Recentment es filtrava a la premsa especialitzada a Internet un e-mail de la direcció d’Oracle als enginyers que treballen en Solaris, explicant entre altres coses, que no hi hauria més distribucions binàries que aquelles sota el segell Solaris, esmentant explícitament la denominació OpenSolaris. És, per tant, el certificat de defunció de la iniciativa comunitària basada en Solaris.

Tot això s’ha mogut exclusivament en i per la premsa, sense declaracions oficials per part d’Oracle, la política oficial de la qual sembla ser la de silenci davant dels mitjans.

Solaris continuarà essent programari lliure… però

Malgrat que en el futur, el desenvolupament de Solaris es mourà exclusivament de portes endins d’Oracle, aquest continuarà estant disponible sota llicència CDDL, considerada com a lliure per l’OSI, tot i que essent incompatible amb la GPL. Sembla una mica incongruent que una empresa que sense cap mena de dubte vol recuperar el caràcter de propietari d’una plataforma, la continuï desenvolupant com a programari lliure. És probable que la llicència actual l’obligui a fer-ho.

Malgrat tot, la CDDL facilita la barreja de programari propietari amb programari lliure, pel que el més probable és que en el futur es vegin més quantitat de nous mòduls i codi sota llicència propietària barrejats amb el codi protegit per la CDDL i obert, amb el que la tendència serà que, a poc a poc, Solaris sigui tornat al seu estat original de codi tancat.

No s’ha aclarit si, a més de lliure, Solaris continuarà essent gratuït per a ús personal, una possibilitat que podria ser limitada a demos de 30, 60 o 90 dies.

Es pot esperar alguna cosa més?

Sempre. Tot i que pugui semblar que OpenSolaris està mort i enterrat i tothom ho dóna així per fet, això no vol dir que no es pugui donar una “resurrecció” del projecte de la mà d’Oracle si fos del seu interès mantenir-lo com a plataforma client per al seu sistema servidor malgrat que, això sí, seria d’una manera molt diferent.

Per començar, la comunitat de programadors independents reunida al voltant d’un nou projecte OpenSolaris seria menor a causa de l’antipatia que ha generat Oracle durant aquests darrers mesos entre la comunitat dedicada al programari lliure, i en segon lloc perquè el control sobre el timó del projecte seria probablement més ferri i directe.

Personalment estic convençut que no hi haurà intents pòstums de ressuscitar aquesta plataforma de programari.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina