És França la primera en trencar la neutralitat de la Xarxa?

Compartir

InternetMegaupload acusa a France Télécom d’alentir aposta l’accés dels internautes gals als fitxers emmagatzemats al seu servei, cosa que l’operadora nega amb vehemència.

Redacció – La premsa internacional es fa ressò aquests dies d’una polèmica que enfronta a l’antic monopoli de les comunicacions a França, France Télécom, amb el servei en línia de disc dur virtual Megaupload per la velocitat a la què els internautes gals descarreguen continguts des dels servidors d’aquesta darrera companyia.

Megaupload permet l’emmagatzemament a Internet d’arxius de gran pes com ara backups, malgrat que se l’acusa de ser refugi de la pirateria en carregar els usuaris gran quantitat d’arxius de vídeo que contenen pel·lícules. Tot i que Megaupload prohibeix la compartició a les seves pàgines de continguts protegits per drets de copyright o de propietat intel·lectual, aquells qui l’acusen sostenen que tampoc hi posen ganes per impedir que aquests continguts siguin carregats als seus servidors, mentre que la companyia replica que quan són avisats de la circumstància retiren immediatament el contingut.

Les acusacions, que vénen de diferents països (Megaupload té els seus quarters generals a Hong Kong), han convertit aquest servei en una mena d’“enemic públic número u” per a les entitats de gestió de drets d’autors i governs que busquen impulsar legislacions restrictives sobre el tema.

El fins ara últim episodi en aquesta guerra singular s’està donant a França. Allà, Megaupload ha acusat l’operadora France Télécom (antic monopoli estatal de les comunicacions al país) d’alentir la descàrrega dels internautes amb connexions de banda ampla que es realitzen des dels seus servidors, i ho ha fet públicament mitjançant la inclusió d’un missatge al lloc web que poden veure els internautes francesos.

En concret, Megaupload afirma que les descàrregues a través de connexions venudes sota la marca Orange (propietat de France Télécom) poden anar més lentes del que és habitual, ja que han comprovat que això passa amb gran quantitat d’usuaris.

Des de l’operadora es titlla de difamació les afirmacions de la companyia especialitzada en emmagatzemament online, i es passa la responsabilitat de la lentitud en les descàrregues a ella i, més concretament, als proveïdors d’enrutat de tràfic triats per Megaupload.

En cas de confirmar-se la intervenció de France Télécom en el control de l’ample de banda dedicat a les descàrregues des d’aquest servei o la velocitat, i tractant-se l’operadora d’un antic monopoli estatal sobre el qual el govern encara hi deu tenir una forta influència, és lícit preguntar-se si l’administració Sarkozy pot ser la mà que mogui els fils. I més sabent que la legislació a França -supeditada a la Llei HADOPI- és molt dura amb els internautes que vulneren els drets de propietat intel·lectual, i que l’executiu gal ha fet de la lluita contra la pirateria una croada d’estat.

Quelcom que ens podem qüestionar en el cas que el govern francès estigui darrere de la mesura en cas que aquesta hagi estat presa, és quines contraprestacions o prerrogatives pot haver donat l’executiu a France Télécom a canvi de la seva col·laboració. Una podria ser l’ajustament de l’ample de banda per a cada servei que a l’operadora li convingui. I una primera víctima d’aquesta hipotètica mesura podria ser la VoIP, enemiga declarada de la telefonia tradicional doncs permet la realització de trucades de llarga distància de manera gratuïta, sense que les operadores vegin ni un cèntim tenint, a més, que posar la infraestructura, tot i que aquestes continuen cobrant la taxa de connexió mensual dels seus usuaris.

La pregunta del títol té trampa: sigui o no veritat que France Télécom està limitant l’ús que els internautes subscrits als seus serveis de banda ampla poden fer de Megaupload o d’altres llocs web semblants, o fins i tot de serveis P2P, no seria la primera que “talla les ales” als internautes d’un país. Com se’n podria dir si no de la censura establerta a la Xina o en certs països de l’Orient Mitjà, només per esmentar-ne alguns? Potser aquestes pràctiques no s’ajustin a la definició estricta de neutralitat de la Xarxa, però constitueixen una pràctica igual o més menyspreable que la que se li atribueix a l’operadora gala.

Més informació

Explicació de la polèmica (en francès) pel rotatiu Le Point.fr

Entrevista (en francès, també del rotatiu Le Point.fr) a una portaveu de Megaupload

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)