Es manté la incògnita sobre el futur immediat d’OpenSolaris

Compartir

SolarisOracle no dóna senyals de vida mentre el bureau directiu de la versió lliure de Solaris li dóna a la multinacional nord-americana un altre mes de temps per a pensar-s’ho.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Just abans de que expirés l’ultimàtum llançat per l’òrgan directiu de la iniciativa OpenSolaris a Oracle, la junta directiva de la plataforma lliure basada en el codi font del Unix propietari de l’antiga Sun Microsystems ha decidit mantenir-se en actiu durant un mes més, temps que donen a Oracle per reflexionar sobre el futur del sistema i si continuaran donant-li suport.

La nova ‘deadline’ per a Oracle és el dia 16 d’agost, data en què si no s’ha aconseguit arribar a un acord, l’OGB (OpenSolaris Governing Board) s’autodissoldrà tornant el control de la comunitat de desenvolupadors i usuaris d’OpenSolaris a Oracle.

Sun Microsystems va crear el projecte delegant la seva direcció a aquest organisme, teòricament independent però que a la pràctica treballava supeditat a la multinacional. Amb l’adquisició d’aquesta empresa per part d’Oracle, aquesta darrera també va ‘heretar’ la responsabilitat de tutelar el projecte. Si inicialment semblava que se’n feia càrrec, ben aviat els temors d’aquells més involucrats en el projecte i els seus més fidels seguidors es van fer realitat i Oracle, simplement, va deixar de parlar del tema. Literalment: la companyia no ha donat a donar més senyals de vida sobre el projecte.

Segons indica John Plocher, membre de l’OGB i que va estar durant anys treballant a Sun, el bureau directiu d’OpenSolaris tenia davant seu tres sortides: la primera, continuar esperant que Oracle es comuniqués amb ells; la segona era treballar amb la comunitat per a revitalitzar i continuar el projecte deixant de banda a Oracle; i, finalment, la tercera era admetre que a Oracle no li interessa continuar amb el projecte i, senzillament, dissoldre’s.

Segons Plocher, s’ha optat per prendre una mica de cadascuna de les tres opcions per donar amb la solució: “esperarem un altre mes més per a què Oracle nomeni un enllaç amb la comunitat per tal que puguem encetar les tasques de revitalització; però si això no succeís, l’OGB es dissoldria i tornaria el control de la comunitat a Oracle”.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina